Hrvatska

HVALA! Zračne snage HRZ-a sudjelovale u gašenju 22 požara, od toga tri u našoj županiji

pozar cavtat kanader17

Tijekom Protupožarne sezone 2023. zračne snage HRZ-a sudjelovale su u gašenju 22 požara, navode u priopćenju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Naime, Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama prestalo je s radom ove nedjelje temeljem odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti. Odluka o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti donesena je zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama i smanjenu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Tijekom glavnog napora protupožarne sezone 2023. zabilježeno je puno manje požara otvorenih prostora u odnosu na protekle protupožarne sezone, a zahvaljujući angažmanu zračnih snaga i vatrogasaca požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu. Najveći ovogodišnji požari zabilježeni su na području Grebaštice, Župe Dubrovačke i otoka Čiova.

Od početka II. faze protupožarne sezone, od 19. lipnja do 10. rujna 2023., zračne snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH sudjelovale su u gašenju 22 požara i to: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županija i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Osim toga, izvršeno je 41 protupožarno izviđanje protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama u II. fazi protupožarne sezone ostvareno je 2.038 letova, 322:25:00 sati naleta, a izbačeno ukupno 9.680 tona vode. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran tri puta pri čemu je ostvario 5:21:00 sati leta sa BZS ‘Orbiter 3’ u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara. U 2023. zaprimljen je 92 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a.

Također, jedan protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Helenskoj Republici i to tijekom srpnja, kolovoza i rujna, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Banner 300x250 DU 1

Ministar obrane Mario Banožić u ovoj prigodi zahvalio je svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na svim naporima koji su uloženi tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

-Posebno zahvaljujem pripadnicima Hrvatske vojske koji su nam i ove godine pokazali što znači vrhunska organizacija, koordinacija i obučenost za nošenje i s onim najzahtjevnijim izazovima. Hvala našim pilotima i tehničarima koji su i ove godine pokazali kako izgleda profesionalizam, spremnost i požrtvovnost na djelu – poručio je ministar obrane.

Podsjećamo, nakon završetka glavnog napora Protupožarne sezone (II. faze), slijedi III. faza protupožarne sezone koja traje do kraja prosinca 2023. godine. Ovu fazu obilježavaju raščlambe u cilju donošenja mjera kojima će se poboljšati postojeći način uporabe i angažiranja OSRH u provedbi slijedeće protupožarne sezone. Zračne snage HRZ-a u stalnoj su pripravnosti sukladno procjeni opasnosti i angažiraju se na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta.

Pročitajte još

STRAŠNA POPLAVA U PODGORI Voda se izlila na ulice i u domove

Dulist

Iz HZZO-a pozivaju na cijepljenje protiv pneumokoka

Dulist

HRVATSKA ‘U CRVENOME’ Jaka kiša i pljuskovi s grmljavinom

Dulist.hr