Aktualno

Hrvatskim pomorcima bolji uvjeti

Hrvatskim pomorcima bolji uvjeti

Pregovori u vezi izmjena kolektivnih ugovora koji se primjenjuju za hrvatske pomorce na NIS brodovima i onima pod drugim zastavama koji su pod kontrolom norveških brodara održani su u Dubrovniku.

Sudjelovali su Sindikat pomoraca Hrvatske, Norwegian Maritime Officers' Association, Norvegian Union of Marine Engineers, Norwegian Seafarers' Union i Norwegian Shipowners' Association.

Na sjednici 3. listopada otvorena su pitanja o mogućim posljedicama za hrvatske pomorce na norveškim brodovima ulaskom Hrvatske u EU u svezi socijalnog paketa. Dogovoreno je da svi sudionici još jednom podsjete nadležne državne administracije da se čim prije riješi taj problem.

Govorilo se i o posljedicama odluke norveškog brodara Gearbulk koji je donio odluku da će otkazati ugovore svim hrvatski pomorcima. Zajednički je stav da treba postojati socijalni dijalog između brodara i sindikata prije objavljivanja takve odluke te da će se nastojati da takva praksa ne nastavi u budućnosti. 

Nastavak sjednice iznjedrio je bolje uvjete za hrvatske pomorce. Dogovoreno je, naime, kako se osnovna plaća za članove posade povećava za jedan posto od početka slijedeće godine, kompanija će plaćati pomorcima mjesečni iznos za obvezne doprinose, zatim se naknada u slučaju smrti povećava s 85 tisuća na 87.500 dolara, dodatno se povećava  naknada za svako dijete sa 17 tisuća na 17.500 dolara, a maksimalna naknada  se povećava sa 68 tisuća na 70 tisuća dolara. Nakanada za slučaj gubitka profesije, maksimalna naknada za časnike se povećava sa 125 tisuća  na 130 tisuća dolara.

Bilo je riječi i o tome koji će se članci kolektivnog ugovora morati mijenjati kako bi se uskladili s Konvencijom o radu pomoraca, te je dogovoreno da se pričeka razvoj situacije, a o promjenama će se raspravljati prilikom sljedećih pregovora, do prosinca 2013. 

Sindikat pomoraca Hrvatske ponudio je prijedloge da se u praksu uvede to da brodar unaprijed upozna pomorce i sindikate o poslovnim potezima i planovima u svezi zapošljavanja, te je pozvao Norvešku udrugu brodara da zadrži broj angažiranih hvatskih pomoraca na svojim brodovima te poveća broj vježbenika.

Sjednici su nazočili predstavnici SPH Predrag Brazzoduro, Vladimir Svalina, Branko Berlan, Vladimir Glavočić i Romano Perić, iz norveških sindikata Bernhard Lie- Nielsen, Line Heimstad i Hilde Gunn Avlop, norveški brodari Pal Tangen, Hage Ajer Petterson, Geir Larsen, Oeivind Staerk i Sverre Jacob Mehn te Ivan Božić iz CROSMA-e.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist