Županija

HRVATSKE CESTE “Znamo za prosvjed na Mljetu, ali…”

HRVATSKE CESTE "Znamo za prosvjed na Mljetu, ali..."

I dok iz Građanske inicijative otoka Mljeta najavljuju cjelodnevni prosvjed zbog neprofesionalno obavljenih radova mikroasfaltiranja državne ceste D120 na tom otoku, iz Hrvatskih cesta dobili smo odgovor iz kojeg se može iščitati kako nisu prezabrinuti sa svim što se na Mljetu događa.

– Na državnim cestama na otoku Mljetu izvode se radovi prema zasebnom programu redovitog održavanja, utvrđeni godišnjim i mjesečnim planom za područje Dubrovačko-neretvanske županije. U okviru istih, s ciljem povećanja sigurnosti odvijanja prometa, na odabranim se lokacijama izvode radovi na povećanju hvatljivosti površine kolnika izradom mikroasfalta odnosno tankoslojnih asfaltnih prevlaka, koje odlikuje trajnost i višegodišnje očuvanje traženih svojstava u eksploataciji. Na državnoj cesti D 120 izvođač predmetnih radova je tvrtka GPP Mikić d.o.o. Vrijednost radova iznosi oko 3 milijuna kuna – odgovaraju iz Hrvatskih cesta.

– Hrvatske ceste, kao investitor radova, upoznate su sa prosvjedima stanovnika Mljeta, međutim, bitno je naglasiti kako će ugovorenim radovima biti presvučeno cca 12 kilometara državne ceste na otoku Mljetu, a u svrhu povećanja sigurnosti prometovanja mještana i građana. Što se tiče ostalih radova na otoku Mljetu, tj. radova većeg obima, planiranih programom građenja, odnosno izvanrednog održavanja na otoku Mljetu, u tijeku je izrada projektne dokumentacije i priprema za pokretanje postupka javne nabave za odabir izvoditelja za izgradnju zaobilaznice Polače, planirane vrijednosti od oko 9,5 milijuna kuna. Po provedenom postupku, pristupit će se izvođenju radova – prilično hladnokrvno zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Podsjetimo, Mljećani smatraju kako se radovi koje finaciraju Hrvatske ceste ne obavljaju na adekvatan način.

– Oni to nazivaju mikroasfaltom. To bi trebale vidjeti inspekcije, to je beton. Ta cesta izgrađena je prije 40 godina i malo pomalo se krpi. I kad krepe, onda krpe! Ali ova tehnologija hladnog asfaltiranja nema veze s ničim. Samo nam daju lažnu sigurnost. Znamo da za mikroasfalt treba priprema ceste, poravnanje rupa i udubina, a ovdje toga nema. Da su barem te rupe poravnali. A taj mikroasfalt, tu nema ni ‘g’ od granita, to je sama zemlja. Pa njihov stroj se svako malo zaštopa! – rekao nam je jedan od prosvjednika Niko Stjepović.

– Vidjeli ste što su napravili u Dubrovniku i kako je nakon godinu dana taj mikroasfalt nestao. Ovdje je riječ o 12 kilometara ceste i ne želimo da se isto dogodi i nama – dodao je Stjepović, koji je cijeli slučaj prijavio Inspektoratu i predsjedniku uprave Hrvatskih cesta.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist