Sport

OSMI SMO U EUROPI! Hrvatska upisala prvi remi na Europskom prvenstvu u Mađarskoj

OSMI SMO U EUROPI! Hrvatska upisala prvi remi na Europskom prvenstvu u Mađarskoj

Hrvatska rukometna reprezentacija odigrala je neodlučeno s Nizozemskom (28:28) u 4. kolu Glavne skupine 1 na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Hrvatska je tako svoj nastup završila s tri pobjede, jednim remijem i tri poraza. To je za Hrvatsku najslabiji rezultat u posljednjih 20 godina na europskim smotrama. Veliki utjecaj na to sasvim sigurno imala je korona koja je pokosila reprezentaciju pa se u završnom susretu od 18 pozvanih za Europsko prvenstvo našlo samo njih osam. Pri tome su dvojica preboljela koronu tijekom prvenstva i nastavila igrati.

HRVATSKA: K. Pilipović 1/8, I. Pešić 4/25, M. Marić -/-, A. Gadža 1/3, J. Gojun -/-, M. Maraš -/-, V. Načinović 0/1, I. Čupić 1/2, L. Cindrić 2/3, T. Lučin 2/5, I. Martinović 12/17, M. Šipić 8/9, D. Ćavar -/-, F. Glavaš -/-, Z. Srna 2/3, M. Jelinić 0/1, izbornik: Hrvoje Horvat

NIZOZEMSKA: R. de Kneght 1/3, T. van Leeuwen 6/32, I. Savast 1/1, R. ten Velde 3/3, N. Blaauw -/-, R. Schoenacker 1/1, F. Bourget 4/4, I. Sluijters -/-, L. Steins 6/6, S. Benghanem 2/4, B. Schagen 4/5, I. Steins 1/1, J. Boomhouwer -/-, A. Smit -/-, T. Jensen 5/7, D. Baijens 1/5, izbornik: Edwin Kippers

Prvi put na ovom prvenstvu izbornik Hrvoje Horvat imao je istu postavu u dva susreta. Krenuo je tako, prema očekivanju, s Ivanom Pešićem na vratima, Marinom Jelinićem i Ivanom Čupićem na krilima, Marinom Šipićem na crti te na vanjskim pozicijama, Tinom Lučinom, Lukom Cindrićem i Ivanom Martinovićem.

Nizozemskoj su se, od onih koji su imali koronu, vratila oba lijeva krila Rutger Ten Velde, Jeffrey Boomhouwer, kružni napadač Samir Benghanem i desni vanjski Iso Sluijters. A to je značilo samo jedno. Još teži posao za hrvatske rukometaše.

Jako lijepo su krenuli naši rukometaši. Tri napada, tri pogotka Marina Šipića. Ali Nizozemska je sve to lako pratila. I odmah na početku pokazala svoje najjače oružje, a to je tranzicija. Mučili su se naši vanjski pucači. Ni Tin Lučin ni Ivan Martinović nisu bili precizni u prvih deset minuta, a potrošili su četiri udarca.

Na svu sreću, u tim trenucima probudio se Ivan Pešić, zaustavio dva Nizozemska napada i mogućnost da odu na plus tri. Kombinirali smo obranu 6-0 i 5-1 i to je nakon desetak minuta izgledalo vrlo dobro. U 12. smo minuti tako opet vratili vodstvo na svoju stranu, 7:6, sjajnom šraubom Marina Šipića koji je postigao pet od naših šest pogodaka.

Dugo se igralo pogodak za pogodak. Nitko nije uspijevao stvoriti veću razliku. A onda je Nizozemska povezla dva napada na pravi način i naplatila seriju naših pogrešaka ili obrana svoga vratara i u 23. otišla na 9:11.

Mučili su se naši. Nije da nisu htjeli, ali prave energije nije bilo, ni u obrani ni u napadu. Ali nije bilo ni predaje. Do predaha nismo uspjeli ostati u minimalnom zaostatku (13:15), ali kako smo mnoga druga poluvremena na ovom prvenstvu odigrali bolje, imali smo pravo na nadu.

Od 13 pogodaka, sedam smo zabili s crte, dva iz sedmeraca i jedan s krila pa je bilo jasno koliko nam je nasušno bio potreban vanjski šut. Ukupno smo imali tek 54 posto realizacije.

Na početku drugog poluvremena na vrata je stao Kristian Pilipović. Realizirali smo prva dva napada i u 33. stigli do izjednačenja, 15:15. Ali još desetak minuta Nizozemci su držali pogodak prednosti. A onda je prednost u 46. prešla na hrvatsku stranu. Uz nezadrživog Marina Šipića, vukao nas je Ivan Martinović pogađanjem s vanjskih pozicija, iz prolaza, ali i realizacijom sedmeraca. Dvije minute poslije već smo imali plus tri, 22:19. I lakše se disalo, sasvim sigurno.

Nažalost, u 49. minuti ostali smo bez Zvonimira Srne koji je dobio treće isključenje. A to je značilo nove probleme za našu obranu. Čuvali smo dva ili tri pogotka prednosti, ali Nizozemska je pokazivala novu snagu pa je izbornik pokušao s Ivan Pešićem dobiti novu obrambenu snagu.

Premda je Nizozemska u jednom trenutku stigla na minus jedan, Hrvatska je pet minuta prije kraja ipak vratila tri pogotka prednosti. Ali uporno „Oranje“ nije nam dalo disati. Opet su u 50ak sekundi došli na pogodak zaostatka, 27:26.

U napadu za izjednačenje, koji se otvorio Nizozemcima dvije minute prije kraja, Filip Glavaš krade loptu i otvara nam mogućnost da mirno privedemo susret kraju. Ali požurili smo i mi, promašili i ponudili novu mogućnost suparnicima za dramu.

Točno na isteku 59. minute Nizozemska izjednačuje na 27:27. Hrvatska ima napad za pobjedu. Nakon desetak sekundi, izbornik zove minutu predaha. Nakon nje ostalo je još 38 sekundi da eventualno poentiramo i slavimo četvrtu pobjedu. Nizozemci kreću s obranom 4-2. Tin Lučin preuzima odgovornost i zabija. Ali do kraja je ostalo još 12 sekundi, što je Nizozemcima bilo dovoljno da postignu pogodak i susret završi neodlučeno, 28:28.

Ivan Martinović s 12 i Marin Šipić s 8 pogodaka bili su daleko najbolji hrvatski igrači u tom susretu. Dali su 20 od 28 naših pogodaka. Vratari su nam u drugom dijelu ostali na jednoj obrani. Kod Nizozemske, najbolji je bio Luc Steins sa šest pogodaka iz šest pokušaja.

Izvor: HRS

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist