Kultura

‘Hotel Zagorje’ na daskama teatra Marina Držića

Dramsko kazalište ‘Gavella’ s kazališnom predstavom ‘Hotel Zagorje’ gostuje 18. i 19. lipnja u dubrovačkom teatru Marina Držića. Pod redateljskom palicom Anice Tomić i na dramaturški predložak kojeg potpisuje Jelena Kovačić zaigrat će Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Ivana Roščić, Lana Meniga, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica

Objavljen prije gotovo deset godina, ‘Hotel Zagorje’ Ivane Bodrožić – dirljiva, potresna, kritična priča koja se lako čita, a teško zaboravlja – jedan je od nezaobilaznih naslova nove hrvatske književnosti.

– ‘Hotel Zagorje’ ne mjeri se mjerilima jedne ili deset književnih sezona. Riječ je o romanu koji obilježava cijeli naraštaj – zabilježeno je o ovoj knjizi. Ni njezina tema ne prestaje biti aktualnom, a oživjeti je na pozornici intrigantno je i pulsirajuće nastojanje. Osim toga, govor o izbjeglištvu u ovome trenutku ima i globalne dimenzije, pa riječi ‘Jednom smo u Caritasu dobili punu torbu slatkiša i teglili je prema Črnomercu u tramvaju prepunom ljudi. Dotjerana gospođa u našim kolima rekla je kolegici da to izbjeglice rade gužvu jer se po cele dane vozaju sim tam. Pogledala sam je i nasmiješila se jer sam znala da smo mi prognanici, a da su izbjeglice iz Bosne’, bolno pogađaju i ‘u sada’, a polemičnost predloška potražit će i autorice Jelena Kovačić i Anica Tomić.

‘Hotel Zagorje’ emotivno i politično se obraća čitateljima raznih generacija, što je namjera i njegove kazališne verzije, nakon čijeg gledanja, nadamo se, iz dvorane nećemo izaći isti kakvi smo u nju ušli, i gdje će, kao i u knjizi, biti ‘smijeha i zaigranosti i – ljubavi’.

Pročitajte još

Prijavite se na natječaj Dubrovačkih knjižnica za izlaganje u 2022.

Dulist

U subotu u Dvoru nastup Brass & Percussion septeta DSO-a uz Vida Veljaka

Dulist

Maestro Ivan Repušić dobitnik je Nagrade Ivo Dražinić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija