Aktualno

Hoće li škole pauzirati nastavu zbog Vatrenih? Od ‘naravno, imamo projektore’, do ‘ne, nastava je nastava’!

Hoće li škole pauzirati nastavu zbog Vatrenih? Od 'naravno, imamo projektore', do 'ne, nastava je nastava'!

Svjetsko prvenstvo, Hrvatska, srijeda u 11 sati. Igraju Vatreni protiv Maroka. Usred – školske nastave!

Pitali smo ravnatelje srednjih i osnovnih škola hoće li se pridružiti ‘vatrenom ludilu’, napraviti pauzu tijekom nastave i uz navijačke rekvizite biti ispred malih (ili velikih) ekrana. Naime, ministar Fuchs izjavio je nedavno za medije kako će se i u školama moći gledati utakmice ako to žele uz uvjet da se propušteno gradivo nadoknadi.

Krenimo od osnovnih škola, od onih koje smo uspjeli kontaktirati.

– Nismo dobili službeni naputak Mzo-a ni osnivača po kojemu bi postupili nastavno na vaša pitanja – kratko nam je komentirala Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, na pitanje razmatraju li u školi pauzu tijekom utakmica naših nogometaša i ako da, kako će se nastava nadoknađivati…

Nešto konkretnija bila je ravnateljica OŠ Marina Getaldića Silvana Bjelovučić.

– Ni od Ministarstva, ni od našeg osnivača nemamo nikakve konkretne upute. Upute kao takve moraju postojati, jer je nama potreban legitiman razlog za prekinuti nastavu. Ne može se prekidati ‘tek tako’ – naglasila je ravnateljica uz opasku kako je resorni ministar izjavu dao medijima, no ne i službenu izjavu – kao ni naputke – školama.

– OŠ Marina Držića neće imati pauzu u održavanju nastave za vrijeme utakmica naše nogometne reprezentacije. Od do sada najavljenih utakmica samo se prva odvija u vrijeme održavanja redovne nastave – odgovorila nam je Veronika Šmanjak, ravnateljica ove gradske škole.

Što se tiče srednjih škola, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić i ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić komentirali su nam ‘dijametralno suprotno’ ovu ideju.

– Ideja je svakako pauzirati nastavu, zašto ne? Baš u školi raspravljamo kako organizirati sve. S obzirom da u srijedu u 11 igramo protiv Maroka, a u svim učinoicama imamo projektore, napravit ćemo malu pauzu. Nadoknadit ćemo, za to se ne brinem. Iduća utakmica je u nedjelju, pa onda opet ide tijekom nastave i opet ćemo vjerojatno pauzirati – naglasio nam je Dinko Mandić. Istaknuo je kako nažalost nemaju zajednički prostor za gledanje utakmice, no kako će se, po željama učenika, moći upaliti projektor u učionici.

– Nastava je nastava – kategorički podcrtava ravnatelj Lučić – nismo, niti ćemo razmatrati pauze zbog utakmica – istaknuo nam je dalje.

– Eventualno, ako Hrvatska uđe u finale, organizirat ćemo gledanje. No, škola je škola – naglasio je, a na pitanje što ako mladi pomorci obružaju radi nogometa, ističe: ‘Na njima je, svatko može izostati iz škole ako ima valjano opravdanje za izostanak.’

– Nadležno tijelo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nije poslalo službenu obavijest ili naputak o promjeni i organizaciji rada i nastave u Gimnaziji Dubrovnik. Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja, Gimnazija Dubrovnik izvodi redovnu nastavu u školskim učionicama u običajnom opsegu radnog vremena koje se odvija u dvije smjene – naglasili su nam iz Gimnazije Dubrovnik.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist