Grad

Hoće li nam zbog nemira u BiH propasti sezona?

Turisti

Veliko pitanje koje nas čeka kroz nekoliko mjeseci jest ‘Kakva nas sezona očekuje ove godine?’. Ne u smislu dolazaka Francuza, Nijemaca, Talijana, Čeha… Već najvažnijih nam gostiju – onih iz Bosne i Hercegovine.

Dok cijela BiH gori u nemirima, građani izlaze na ulice, pale se zgrade i uredi, Hrvatska u čudu gleda ‘što joj to susjedi rade’. No, isti ti susjedi slijevaju novac u našu turističku blagajnu. Stoga, zanimalo nas je hoće li isto to moći napraviti i ovog ljeta?

Spomenimo i to kako su Hrvatska i BiH već od srpnja prošle godine razdvojene nevidljivom granicom Europske unije, koja je utjecala i na dolazak gostiju na vidljive granice te probleme koji su uslijedili, a tiču se putovnica, prelazaka i slično. Već to pokazalo je osjetan pad turista, no čini se kako bi ova godina mogla biti i gora. Više o tome za DuList pričaju stručnjaci iz polja turističkih tržišta.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić ističe kako građani BiH i ove godine čvrsto drže drugo mjesto nakon domaćih gostiju.

– Građani BiH i dalje se drže visoko. Od 1. siječnja do 8. veljače drže drugo mjesto, iza domaćih gostiju, a ispred Koreje, Češke i SAD-a. Uvijek su bili u vrhu tako da je potvrđen očekivani trend njihovog dolaska – kazala nam je Vlašić. Dodala je, doduše, i kako su naši susjedi prošli vikend, točnije na dan 8. veljače, u Dubrovniku ostvarili 77 noćenja, što je tridesetak posto manje nego na isti dan lani (112 noćenja).

Ipak, ističe Vlašić, taj podatak nije dostatan da bi se na njemu temeljio neki trend, posebno ne kao posljedica događanja u njihovoj domovini.

Što o ovoj situaciji kažu predstavnici agencija i privatnih iznajmljivača pročitajte u novom broju DuLista, koji je od srijede u prodaji.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić