Vaše vijesti

“Hoće li na Glavici Babinog kuka osvanuti Olimpija?”

"Hoće li na Glavici Babinog kuka osvanuti Olimpija?"

Po svemu sudeći vrlo je teško nekim planerima gledati Grad realnim pogledom prosuđujući stvarne njegove potrebe.

Na jednoj strani se grad uređuje i uljepšava, a na drugoj strani se ne vide ili previđaju ekološki propusti, što u nekim slučajevima traje čak i više godina. Ekološka svijest nekih naših sugrađana nije dovoljno razvijena ili je uopće nema, ali nije jasno zašto se nadležne službe ne javljaju kada je to stvarno opravdano i ne postupaju po postojećim zakonima, planovima i programima.

Ovih dana smo bili svjedoci jedinstvenog povijesnog nastupa komunalnih redara na Solitudu gdje su izdali nalog da se u blizini ljetnikovca Ghetaldi-Gundulić pored šetnice otklone oštećene brodice, ali mi se čini i ispravne koje tamo leže već duže vrijeme pored manjeg željeznog kontejnera. Međutim, one i dalje stoje na istom mjestu, premda neke brodice imaju i svoj registracijski broj.

Istovremeno komunalni redari nisu valjda imali vremena proći pored ljetnikovca Riječkom ulicom da bi tamo konačno registrirali dugogodišnje odlagalište građevinskog otpada koje se stalno obnavlja. U zadnje vrijeme tamo je vjerojatno nanešen i iskop izvađen iz mora pored šetnice na Solitudu. Iz nekih za sada nepoznatih razloga ovo nelegalno odlagalište nije na popisu u Programu zaštite okoliša Grada Dubrovnika 2012. – 2015. godine.

Prema svemu viđenom problem je nadležnima proći i ostalim dijelovima Babin kuka, možda kako sam već spominjao jer je to za njih Terra incognita ili možda eksteritorijalno područje u koje se ne smije doći bez dozvole. A možda je namjera Grada da ovo odlagalište proglasi Arheološkim nalazištem gdje će se jednog dana pronaći Zakon o otpadu, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o zaštiti prirode i moguće Program o zaštiti okoliša Grada Dubrovnika.

Na okuci Riječke ulice prema ljetnikovcu se izvode neki nedefinirani radovi jer nema zakonski obavezne Informacijske table tko radi što i za koga radi, tamo je nakon odvožnje zemlje iskrsnuo i potporni zid iza kojeg se poravnava zemljište. Ovaj dio Riječke ulice je i dalje u katastrofalnom stanju, pogotovo kada pada kiša, još malo pa će Grad u tom slučaju trebati zaposliti gondoljera.

Put od ulice V. Lisinskog do lučice Solitudo je u istom lošem stanju sa ukrasima od otpada.bSada se utvrdilo na Gradskom vijeću da je poduzeće Vrtlar posjeklo borove na nelegalno započetom gradilištu na početku šetališta I. Zajca, o čemu je već bilo riječ prije više mjeseci. Kako se to smjelo dogoditi, tko je to odobrio?

Sada imamo veliki prosjek na glavici Solitudo i sa strane mora. Na obali sa strane ljetnikovca pored šetnice postoji veliki zahrđali kontejner kojeg koristi Ronilački klub. Pa valjda ovaj važan klub zaslužuje bolji dodatni radni prostor, a kontejner se tamo ne bi trebao nalaziti.

Kako sam već u prošlom osvrtu pisao, šetnica od vile Franice do vile Mladinov nije uređena, a kante za smeće su sve punije i smeća imamo i oko staze. Hotelsko poduzeće Valamar je sva svoja tri odlagališta građevinskog otpada u tolikoj mjeri saniralo da se ne primjećuje da je tu bio razni otpad takve vrste, pa se uvjetno može prihvatiti takvo stanje. Međutim, put koji ide od hotela Argosy ka istočnom ulazu na plažu Copacabana nije još popravljen, a kod ulaza na plažu za vrijeme kiše stvara se tolika bara da jedva prolaze i automobili. Ni rasvijeta na ovom putu nije postavljena.

Mogao bi se ponešto urediti i onaj odvojak prema plaži Cava. Šetnica od hotela Dubrovnik President ka zapadnom ulazu na plažu Copacabana treba daljnja uređenja, nedostaje i rubno kamenje uz šetnicu kako se ne bi rasipao nanešeni agregat. Nedostaju i neke kamene klupe.

Čuli smo i o još jednom novom planu za Glavicu Babin kuka (tu i tamo se primijeti da postoji Babin kuk u Lapadu, ali samo u ovakvim i sličnim planovima) planira se gradnja atletskog stadiona na glavici. Prvo je bilo planirano dječje igralište, pa sportsko rekreacioni centar, sada atletski stadion, a moguće da ćemo u doglednoj budućnosti izgraditi našu Olimpiju (ko u staroj Grčkoj).

Dok nam istovremeno nogometni stadion izgleda kao malo bolje uređena seoska livada, Sportski centar u Gospinom polju čeka veće decenije uređenje i opremanje, igralište ispod Minčete još nije dovršeno, nije dovršena ni rekreaciona staza na Velikoj i Maloj Petki, a Sportsko rekreacijski objekti na Srđu na dugom štapu. Što se tiče glavice Babin kuka ne bi li trebalo znati koliki je interes građana i turista, te kakav bi bio utjecaj na okoliš. Isto tako bi trebali znati zašto zelenilo na Babin kuku nije u Katastru zelenila Grada Dubrovnika?

Trebalo bi također postaviti i oznake pored šetnica da se zna je li novi dio za pješake i eventualno za bicikliste ili možda za motoriste koje se povremeno provozaju, to isto važi za dio šetnice od plaže Copacabana ka plaži Cava,gdje se pojavljuju i automobili.

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist