Aktualno

Hoće li Dubrovnik ikada dobiti hotel za ljubimce?

macka prijeko011

Hoteli za ljubimce se otvaraju diljem Hrvatske, od Zagreba do Splita gdje se primjerice u jednom hotelu za pse u Zagrebu nudi smještaj psima od 15 eura po danu, a ako želite postoji i VIP smještaj za vašega psa koji je samo pet eura skuplji, što i ne zvuči tako puno kada izračunate koliko morate platiti za sebe. Taj hotel za četveronožnog člana obitelji, jer oni to u većini slučajeva i jesu, prvenstveno bi služio domaćima, ali nije isključen slučaj da bi se uslugama koristili i brojni turisti i posjetitelji Dubrovnika.

Zagrebu je nedavno otvoren i prvi hotel za mačke, a već nekoliko godina postoji i kafić u kojem se uz kavu družite s macama. Međutim, što se tiče našeg Grada takve ponude nema na vidiku. Dakako, zavuče se tu i tamo koja gradska mačka u kafić unutar zidina. I gle, eto senzacije za sekundu, ali o pravoj i promišljenoj ponudi u kojem bismo bili pet friendly Grad, od toga smo miljama daleko. Zvuči kao prozivka, ali od istine ne možemo pobjeći. Najbliže brizi, koja je i dalje neadekvatna imamo na Grabovici poviše Mokošice. To je mjesto gdje su stacionirani nezbrinuti psi oni koji bi nam inače napušteni lunjali ulicama. Što se tiče mačaka, za njih ne postoji apsolutno ništa. One ovise o dobrim ljudima koji će im dati hrane i vode.

Ipak, u neku ruku možemo biti bez brige jer ima jako puno dobrih duša ovog grada koje te mačke obilaze redovno, od mladih do starih. Te dobre duše im redovito donose hranu i vodu koje su im važne za preživjeti na milosti vremenskih uvjeta. A sve se vidi na životinjama koje su deblje nego neke koje su u toplim domovima.

Stotinu smještajnih jedinica

Međutim, što se tiče pravog smještaja poput specijalnih hotela za životinje, njega po svemu sudeći još nećemo vidjeti. Za takvo nešto ne postoji privatna poduzetnička inicijativa, a oni koji vole životinje, imaju uvjete za ‘pričuvati’ psa i mačku dok ste na putu, to većinom rade na crno. Što se tiče ‘običnog’ smještaja u hotelima i apartmanima, kada pogledate na poznatoj stranici za iznajmljivanje Booking.com, tu je nešto bolja situacija. Nešto više od stotinu apartmana i hotela pruža uslugu smještaja i ljubimcima. Slove za pet frendly smještajne objekte. Ali, svi znamo koliko mnoštvo apartmana ima od Straduna do Zatona. Tako da je s tim na umu taj broj jako mali. Od ukupnog broja njih je samo deset hotela u samome gradu te dva izvan. Jedan u Mlinima, drugi u Cavtatu. Neki od tih su Hilton imperial, Valamar Argosy, već spomenuti Club Dubrovnik Sunny hotel i drugi…

Što se tiče ostalih brojeva smještajnih jedinica koje dopuštaju ljubimce oni po kategorijama idu na sljedeći način: 92 apartmana, sedam pansiona, pet vila, dvije vikendice te na kraju od hostela samo jedan prema sadašnjim podatcima. Naravno, treba uzeti u obzir i to da se brojevi mogu mijenjati s obzirom na popunjenost smještaja. Ovo se sve odnosi na smještaj koji birate za sebe, a u koje ljubimci mogu ići ako ih želite sa sobom. Ipak, tu još nedostaje smještaja gdje možete dovesti ljubimca, a drugo što nema niti jedan otvoreni hotel za ljubimce, što smo već naveli. Nedostaju takva mjesta gdje bi vam ljubimci bili zbrinuti dok idete, primjerice putovati na Bahame ili morate svratiti do rodbine nekoliko dana u Hercegovinu i šire.

Svaka usluga ima svog kupca

Uz navedeno po gradu svi znaju da postoje ljudi koji će, naravno za novce, vašeg psa prošetati nekoliko sati ako vi niste u mogućnosti. To je u jednom dijelu početna točka za neki hotel za ljubimce. S nekoliko šetača pasa smo pokušali doći u kontakt, ali ne žele izlaziti u javnost jer ih većina priznaje kako ne rade baš kako treba, odnosno rade na crno. Ali, kako se god okrene svaka usluga ima svog kupca. Vjerujemo kako bi se njima pružilo više mogućnosti za rad kada bi jedan hotel krenuo s radom.

Hotel za ljubimce u sklopu azila? Podsjećamo kako je, ne tako davne 2019. godine najavljen i predstavljen idejni projekta izgradnje azila za životinje na Grabovici u kojem bi po riječima gradonačelnika Mata Frankovića trebao biti i hotel za pse. Gradu Dubrovniku smo poslali upit s pitanjima kada bi mogla krenuti izgradnja te je li u planu još i navedeni hotel za pse? Nažalost, do zaključenja ovoga teksta odgovore nismo dobili. Ali, ipak ima pomaka, jer je sada na Grabovici, nakon problema sa Žarkovicom izgrađen privremeni azil za životinje. Uz to je prije dvije godine ishođena i građevinska dozvola za novi azil. Hoće li prvi hotel za ljubimce svoja vrata otvoriti u sklopu azila ili će neki privatnik pronaći računicu u tome ostaje za vidjeti.

Iz tiskanog izdanja 8. svibnja. 2024.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist