Županija

HGSS Orebić spasio dvije turistkinje izgubljene na planini Sv. Ilija

hgss orebic

Danas, 28. rujna 2024. godine, u 12:15 sati, HGSS stanica Orebić zaprimila je dojavu preko centra 112 o dvije strane državljanke koje su se izgubile na planini Sv. Ilija iznad Orebića. S unesrećenima je brzo uspostavljen telefonski kontakt, locirane su, te su im dane upute za kretanje i poveznica na platformu Sigurnestaze.hr.

Spašavatelji stanice Orebić odmah su krenuli prema unesrećenima, organizirani u dva tima, unatoč vrlo teškim uvjetima na terenu. Gusta magla prekrivala je planinu gotovo do podnožja, a jaki vjetar i kiša na 860 metara nadmorske visine dodatno su otežavali situaciju.

Spašavatelji su stigli do unesrećenih u 13:36 sati, kada su saznali da su turistkinje doživjele susret s čagljevima, što ih je uplašilo i potaknulo na paničan bijeg, što je moglo završiti tragično zbog smanjene vidljivosti i nepovoljnih vremenskih uvjeta. Na sreću, spašavatelji su ih sigurno ispratili u podnožje planine, gdje su predane hitnoj medicinskoj pomoći u Orebiću.

HGSS Orebić ponovno apelira na sve planinare i turiste da u planine ne kreću bez odgovarajuće opreme i da izbjegavaju izlete u nepovoljnim vremenskim uvjetima, te se drže označenih planinarskih staza.

Banner 300x250 DU 1

 

Foto: HGSS Stanica Orebić

Pročitajte još

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Raspravlja se o radu župana za prvo polugodište 2024. godine

Dulist

Počeli radovi na izmještanju trase dalekovoda za novu zgradu OŠ Cavtat

Dulist

OBITELJ GLUMAC SRETNA Našli smo asistenticu našoj Boženi! Veliko hvala dobra čeljadi na pomoći!

Dulist