Aktualno

HERCUL Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka

HERCUL Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka

Završnom konferencijom, održanom danas u Maloj vijećnici u Dubrovniku, priveden je kraju projekt HERCUL, prvi projekt Regionalne razvojne agencije DUNEA-e financiran direktno iz Europske komisije. Trajao je tri godine, a danas su predstavljeni njegovi brojni rezultati.

Uvodno su prisutne pozdravili zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, direktorica DUNEA-e Melanija Milić, a potom su o ostvarenim aktivnostima govorili koordinatorica projekta Marija Radovanović iz DUNEA-e te predstavnici ostalih partnera na projektu. O procesu nominacije stećaka na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, ispred Ministarstva kulture RH govorio je Ivan Alduk, a o smjernicama za daljnje očuvanje stećaka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dr. Domagoj Perkić.

Zajednički zaključak svih uključenih u ovaj projekt jest da su postignuti odlični rezultati, ponajprije vezano za vidljivost i valorizaciju stećaka u lokalnoj zajednici te da treba nastaviti daljnji rad na ovim vrijednim srednjovjekovnim spomenicima i u smislu baštine, očuvanja, ali i turističke valorizacije stećaka.

Riječ je o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna čiji je osnovni cilj očuvanja izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države uključene u projekt (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).
U svakoj od država na jednom lokalitetu obavljeni su stručni radovi. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, općina Dubrovačko primorje, gdje su obavljena arheološka istraživanja i iskopavanja većeg dijela lokaliteta, dokumentacijski radovi, konzervacija i restauracija svih stećaka te prezentacija lokaliteta. Izrađena je i Strategija za očuvanje stećaka čiji je glavni cilj na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovom stanju, a obuhvaćeno je 190 lokaliteta sa stećcima na četiri područja, s ukupnim brojem od 3321 stećka.

Cijelo je područje povezano Stazom stećaka, novouspostavljenom turističkom rutom u koju su uključene 32 lokacije, među njima i lokaliteti nominirani za UNESCO-vu listu svjetske baštine. U završnoj je fazi i obilježavanje svih lokacija Staze info tablama i smeđom signalizacijom.
Izrađeni su i promotivni materijali za Stazu – brošura/vodič, promiotivni video ‘Stazama stećaka’ te je međunarodnom izložbom koja je putovala od Dubrovnika do Bruxellesa i šira javnost upoznata s fenomenom stećaka.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist