Aktualno

HEP Gradu otpisuje 7 milijuna kuna duga

Hrvatska elektroprivreda otpisat će Gradu Dubrovniku zatezne kamate od nekih 7 milijuna kuna za dugovanja koja se potežu još iz 1999. godine.

Ona danas ukupno iznose oko 10-ak milijuna kuna, a postignut je dogovor s HEP-om da se ide u otpis zateznih kamata. Odluke tek treba proći suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora HEP-a te nadležnog Ministarstva.

Sve to dogovoreno je na sastanku predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića s gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Koračević je u Dubrovniku najavio niz projekata na jugu Hrvatske, neki su već u tijeku poput TS Srđ i Plat, a neki su u fazi pripreme poput dviju hidroelektrana Ombla i Dubrovnik2, pročistač za vodu…

– Grad Dubrovnik je u ovom trenutku jedna od ključnih točaka na kojima razvijamo čitav niz energetskih projekata, neki su u tijeku, a neki u pripremi. Realizacijom investicija na ovoj energetskoj točki dugoročno daje u velikoj mjeri sigurnost kompletnog energetskog sektora RH – rekao je Koračević.

Istaknuo je i kako je jučer u Trebinju održan sastanak s predstavnicima Republike Srpske oko aktivnosti na davno započetom projektu čija je prva faza Dubrovnik 1. Ono što slijedi jest u iduća dva mjeseca pripremiti zajedničko vođenje ove investicije, koja predstavlja jednu od najsnažnijih investicija u energetici na prostoru JI Europe.

Dubrovački gradonačelnik posebno se osvrnuo na pročistač za vodu koji će, dogovoreno je s HEP-om, ići bez obzira gradila se HE Ombla ili ne. Obećao je i kako se 100 milijuna kuna, koliko je vrijedan pročistač, neće odraziti na cijenu vode.

– To biti zajednička investicija HEP-a i Vlade prema Gradu Dubrovniku, a kao ulog u zajedničke projekte neovisno od Omble. Priča oko ekologije i Omble treba biti hoćemo li imati čistu vodu 24 sata, a hoće li se 'Ombla' nastaviti pokazat će studije, koje će napraviti odgovarajuća stručna tijela, i u to ne ulazimo – rekao je Vlahušić.

– Poznato je da je jedan od primarnih ciljeva projekta 'Ombla' jest zaštita pitke vode, konkretno u ovom slučaju pročistač kao prvi korak bez obzira hoćemo li u konačnosti proizvoditi energiju i do koje će se razine projekt razviti. Ove planirane aktivnosti kreću i za građane Dubrovnika investicija u pročistač neće se odraziti na njihov račun. HEP na sebe preuzima tu obvezu – nadovezao se Koračević.

HE Ombla, izjavio je Koračević, kako je u završnoj fazi pripreme dokumentacije. Za desetak dana trebali bi biti poznati rezultati dodatne studije konzorcija, koja bi, mišljenja je Koračević trebala potvrditi navode iz osnovne.

– Suština tog dokumenta jest da s njim damo stručne, a ne paušalne odgovore sva pitanja građana, lokalne zajednice, Vlade i samog HEP-a – rekao je Koračević. Cijeli projekt financira EBRD, koji će darovnicom Europske komisije od 250 tisuća eura raspisati međunarodni natječaj, koji bi trebao biti okončan do kraja rujna, a kojim će se odabrati konzultant za praćenje vođenja projekta na održiv način s maksimalnom zaštitom svega onoga što nam je priroda na tom prostoru dala.

Na pitanje o studiji isplativosti, Koračević je istaknuo kako treba rasvijetliti jednu podvalu, odnosno sve one informacije koje se plasiraju o tome kako projekt nije isplativ.
– Finalna verzija studije utvrdila je isplativost projekta, dok su svi ostali podatci proizašli iz druge radne verzije i ne odgovaraju istini.
Istaknuo je i kako će se javnosti, u dogovoru s EBRD-om, prezentirati i ti podatci.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

Lionsi zahvalili Maloj kući na sudjelovanju u akciji ‘Srce pod povećalom’

Dulist

Otvorene online prijave za organizirano cijepljenje pomoraca iz županije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija