Politika

HDZ-ovci: “Zakon pogoduje velikima!”

hdz607

HDZ snažno podupire izradu zakonodavnog okvira kojima bi se ubrzale i povećale investicije hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva, ili pak stranih ulagača,no ne slažemo se s prijedlogom Zakona o strateškim investicijama – istaknuo je Branko Bačić danas na konferenciji za medije. 

– Ovim zakonom, poput slona u staklarni, razbija se postojeći zakonodavni okvir koji s jedne strane omogućuje snažno sudjelovanje građana u prostornom uređenju strateških jedinica lokalne samouprave i razbija se zakonodavni okvir koji je jasno postavio ulogu jedinica lokalne samouprave u urbanističkom uređenju i u gospodarskom razvoju jedinice lokalne samouprave – nastavio je Bačić.

Izmjenom brojnih zakona njihovom sustavnom promjenom i usklađivanjem dorađuje se postojeći zakonodavni okvir, te ono što je nužno za poticanje investicija u Hrvatskoj – treba urediti savršeni i katastarski sustav, mišljenja su HDZ-ovci. Prema njima, ovakvim zakonom Vlada pokazuje da nema ni znanja ni hrabrosti. 
– Vlada nam zakonom upakiranim u borbu za investicije pokušava rasprodati preostalo bogatstvo, i to je zakonski drukčije od članka 18. prijedloga zakona. Pogoduju velikima, kako se kaže – "Što je dozvoljeno bogovima, nije dozvoljeno volovima!" – naglasio je Bačić.
Zakon degradira urbanizam i uređenje, ulazi se u investicije a isključuje se potreba urbanističkog plana. Uostalom, zakon je štetan i za investitora, za njego to predstavlja poteškoću, jer sve može biti strateška investicija, te se tu rađa korupcija, mišljenja su HDZ-ovci.

– Uostalom Vlada pokušava realizirati nove investicije, a nisu još ni realizirali stare, poput mosta, brze ceste, zaustavljene autoceste…Ne stvara se insitucionalni okvir za nove investicije, a otvara za one koji nisu u interesu – zaključio je Bačić.

Župan je istaknuo kako nije dobro da se zaobilaze prostorni planovi jer se tako ignoriraju građani i jedinice lokalne samouprav, te je pozvao Vladu da ne prihvati zakon.

– Ovi postupci na štetu su demokracije i demokratizacije, radi se o nemoći koja se prikriva ovim Zakonom koji ima brojne opasnosti. Prostorni planovi temelj su volje građana o uređenju vlastitog prostora – istaknuo je Dobroslavić.

Teo Andrić zakljuučio je kako se očito nekome žuri s tim zakonom, te naveo primjere šest zakonskih prijedkoga Javne rasprave od kojih su tri riješena u mjesec dana, dva u 14 dana, a zadnji u tek deset dana.
– Što možete zaključiti od toga? Upitao je Andrić.

Antun Kisić je naglasio kako HDZ nije protiv ulagačke klime, ni prtiv donošenja zakona, no kako su protiv ovakvog načina donošenja istog, koji je protiv državnog interesa.

– Što je opasno za Dubrovnik? Moći će se ukinuti status kulturnog dobra, a znate kakva opasnost ležu u tome, zatim tu je i pitanje pomorskog dobra, što je naš najvredniji resurs te najvažnije – tu je pitanje vode, Omblu mogu dati nekome u koncesiju ili pak otuđiti na drugi način. – istaknuo je Kisić.  

Nikola Oršulić kratko je komentirao kako je zakon nepravedan prema hrvatskom narodu.

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist