Politika

HDZ apelira na HNS i akademika Vekarića

HDZ apelira na HNS i akademika Vekarića

Gradski vijećnici HDZ-a i HSS-a traže po hitnom postupku, do kraja ovog tjedna, sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća.

S jednom temom – ratifikacija ugovora o granici s BiH. Predsjednica dubrovačkog HDZ-a smatra kako je ovo trenutak da se u Gradu Dubrovniku postigne konsenzus, ne samo političkih stranaka nego svi građana.

Posebno je apelirala na HNS i akademika Nenada Vekarića, koautora knjige 'Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka, koji je ujedno gradski vijećnik.

– Ako je bilo grešaka, ako je pogriješio predsjednik Tuđman te bivše Vlade, nema razloga da mi danas nastavimo raditi greške. Radi se o prevažnom hrvatskom teritoriju, a s obzirom na prometnu izoliranost i sve peripetije oko izgradnje Pelješkog mosta mislim da je došao trenutak da postignemo konsenzus. Pozivamo sve snage ovog grada, ne samo gradske vijećnike već i  udruge i sve građane da se priklone ovoj ideji i da nam pomognu – rekla je Šuica, posebno dakle apelirajući na Vekarića, koji 'nam daje input i osnovne argumente bez kojih vjerojatno ovako ne bi mogli istupati'.

Gradski vijećnik Antun Kisić istaknuo je kako oporba, koja bi jednako reagirala i da je na vlasti, traži da sam gradonačelnik napiše prijedlog odluke, koja se nakon rasprave treba donijeti konsenzusom.
– Kad se radi o državnom teritoriju nijedan premijer na ovakav način ne stavlja točku na dnevni red već se postiže maksimalan konsenzus. Nasilna ratifikacija te bahato stavljanje točke na dnevni red, nakon svih upozorenja, je zaista neshvatljivo – rekao je Kisić.

Zahtjev za tematsku sjednicu

Klub vijećnika HDZ-HSS u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika uputio je predsjednici Gradskog vijeća Olgi Muratti zahtjev za sazivanje tematske sjednice GV-a  s jednom točkom dnevnog reda, ratifikacija ugovora o granici Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine.

Upravo je u tijeku konferencija za medije na kojoj se obrazlaže zahtjev, o čemu uskoro opširnije. Donosimo puni tekst zahtjeva kluba vijećnika HDZ-HSS.

„Klub vijećnika HDZ-HSS
zastupan po predsjednici kluba Dubravki Šuici, prof.
 
Dubrovnik, 19. rujan 2012.
 
PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA
GRADA DUBROVNIKA
Gđa. Olga Muratti
DUBROVNIK
Pred Dvorom 1

PREDMET:  Zahtjev za sa sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na temu ratifikacije Ugovora o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine
 
Na temelju članka 75. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika klub vijećnika HDZ-HSS Gradskog vijeća Grada Dubrovnika traži sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda:

RATIFIKACIJA UGOVORA O GRANICI REPUBLIKE HRVATSKE I REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
 
O b r a z l o ž e nj e:

Sukladno namjeri Vlade Republike Hrvatske da u proceduru Sabora Republike Hrvatske uputi ratifikaciju graničnog sporazuma s Republikom Bosne i Hercegovine koji su 1999. potpisali predsjednici RH i BiH, tražimo hitno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, uz nazočnost gđe. Vesne Pusić, ministrice vanjskih i europskih poslova Vlade Republike Hrvatske. Klub HDZ- i HSS-a navedeni ugovor, koji se temelji na falsificiranom dokumentu, smatra krajnje nepovoljnim za Republiku Hrvatsku.

Ratifikacijom navedenog ugovora, Republika Hrvatska odrekla bi se više od 10 ha hrvatskoga kopna i 10 km2 hrvatskoga mora. Smatramo kako su navedena područja dio državnog teritorija Republike Hrvatske i tu činjenicu treba sadržavati Ugovor o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U raspravi o granici s Bosnom i Hercegovinom treba uvažiti odredbe međunarodnog prava i stav stručnih tijela, a posebno studiju dubrovačkih znanstvenika Nenada Vekarića, Stjepana Ćosića i Nika Kapetanića koji su s aspekta povijesnih, geopolitičkih i pravnih činjenica, dokazali da su je navedeni teritorij hrvatski i da takav treba ostati.

Svi dokazi prikupljeni u knjizi jasno i nedvosmisleno pokazuju: teritorij Ponte Kleka s hridi Lopata i Veliki i Mali školj, kao i pripadajuće more, u trenutku raspada Jugoslavije 1991. godine dio su teritorija Republike Hrvatske. Ustupanje vlastitog teritorija i sklonost političkim nagodbama na štetu Republike Hrvatske, smatramo duboko nedomoljubnim činom i izdajom hrvatskih nacionalnih interesa, na koju ne bi smio pristati niti jedan ministar u Vladi, niti jedan saborski zastupnik, niti jedan građanin ove zemlje. Ne bi smio pristati zbog svete žrtve hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodu svoje domovine i svog naroda.

Tražimo da Vlada Republike Hrvatske i njezini ekspertni timovi utvrde sve relevantne činjenice, sagledaju konzekvence različitog povlačenja granične crte i tek onda ponovno pristupe identificiranju granice s Bosnom i Hercegovinom kod Kleka, uvažavajući sve dokaze da je taj teritorij na dan 25. lipnja 1991. godine bio hrvatski, čime bi se u potpunosti poštivali kriteriji za razgraničenje bivših republika SFRJ koji su određeni Mišljenjima Badinterove komisije. Predlažemo da sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika nazoče autori knjige "Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka", koji će vijećnicima dati stručnu ekspertizu ove problematike.
Stoga predlažemo slijedeći:

Z A K LJ U Č A K

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika traži od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora zaštitu teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske i  n e    r a t i f i c i r a Ugovor o državnoj granici između RH i BiH od 30. srpnja 1999. godine
 
Prilog:
-potpisi vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koji podupiru prijedlog“

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist