Politika

GRADONAČELNIK IM DAO ZADATAK Dubrovački savez športova morat će prikazati građanima svaku potrošenu kunu

Peta Sjednica Gradskog Vijeca listopad 2021 1

Na koji se zakon pozivate gospodine Brčiću? – grmio je s govornice Gradskog vijeća Pero Vićan tijekom rasprave o povjerenstvu za ponovno na imenovanju povjerenstva za ocjenjivanje projekta i programa u području javnih potreba u športu. Ovo je povjerenstvo trebalo biti imenovano i na prošloj sjednici, no prijedlog nije prošao.
Vićan je pitao pročelnika Dživa Brčića hoće li podnijeti ostavku ako nije u pravu. On će mu se pak ispričati i to putem televizije ako je u pravu.
Vićan je rekao kako ne govori ništa loše o nijednom pojedincu koji je preložen za člana povjerenstva, ali je istaknuo kako se nikada nije dogodilo da Skupština Dubrovačkog saveza športova promijeni bilo koji prijedlog Izvršnog odbora. Uz to, rekao je, u Skupštini sjede svi članovi Izvršnog odbora koji biraju taj isti odbor.
Potom je rekao kako zakon predviđa da se 50 posto od 14 milijuna kuna namijenjenih za sport dodiejli Dubrovačkom savezu športova, a da oslai iznosi može rasporediti Gradsko vijeće. Pročelnik Brčić odgovorio mu je kako je riječ o Zakonu o udrugama, na što je Vićan ponovno zagrmio kako se ovdje ne radi o udrugama već o sportu.
Gradonačelnik Mato Franković predložio je da Gradsko vijeće, koje ne može mijenjati predložene članove povjerenstva, osnuje svoje koje će vršiti nadzor nad trošenje sredstava. Posebno iz razloga što je bilo netransparentnog trošenja novca. Primjer za to naveo je PK Jug, ali i Rukometni klub.
-Poštujem Dubrovački savez športova, ali radi se o novcima Grada i građana i činjenici da smo imali u nekim vremenskim okvirima i gubitak povjerenja, a posebno prema Plivačkom klubu Jug gdje je dokazano netransparentno trošenje novca, a igrači su nas upozoravali na trošenje u Rukometnom klubu – rekao je gradonačelnik napomenuvši kako su mogućnosti Grada ograničene.
U obranu Dubrovačkog saveza športova stao je Marko Potrebica koji je rekao kako se svim silama treba boriti protiv politiziranja sporta.
Gradonačelnik je potom pročitao članak 76. Zakona o sportu istaknuvši kako je jasan kao dan.
-Škare i sukno su u našim rukama. Imenujmo ovo, donesimo kriterije za koje smatramo da su ispravi te povjerenstvo mora raditi ono što mi propišemo – objasnio je gradonačelnik.
Olga Muratti je rekla kako škare i sukno malo koriste.
-Dovedeni smo u situaciju da trebamo poštivati akte koje smo sami na neki način donijeli – rekla je dalje. Istaknula je kako uzor nije način na koji Dubrovački savez športova radi. Uvijek se pojavljuju ista imena i isti sportovi, dodala je.
-Kod svake buduće točke koja se bude ticala ove problematike moramo otvoriti oči i uzeti i škare i sukno jer dosad nismo uzimali ništa – rekla je Muratti.
Vićan je rekao kako neće polemizirati s gradonačelnikom.
Maro Kristić rekao je kako rasprava o kriterijima i savezu športova nije predmet ove točke.
-Nemamo izbora nego prihvatiti ove pojedince. Nisu ni oni ti koji uzimaju neku vreću pa dijele kako hoće jer postoje određeni kriteriji – rekao je Kristić. Dodao je kako se na web stranici Saveza ne može naći niti Statutu niti ijedna zapisnik sa sjednica Izvršnog odbora.
Gradonačelnik je rekao kako se 14 milijuna kuna daje Savezu, koji nema objavljene dokumente na svojoj web stranici. Ja u ovom trenutku uz ovo predlažem dodatni zaključak. Zadužuje se Dubrovački savez da u roku od 6 mjeseci sve akte objavi na web stranici, sklopi ugovor s nekom tvrtkom i naprave sustav otvorenosti i transparentnosti i da na dnevnoj razini obavještavaju o potrošnji sredstava.
-Ako nekome dajemo 14 milijuna kuna, očekujem vidjeti gdje taj novac ide – poručio je Franković.

Vićan je rekao kako će to prihvatiti, ali se ne slaže s rokom od 6 mjeseci. Prvi zahtjev se može riješiti kroz koji dan, s drugi kroz 45 dana, smatra. Tada je gradonačelnik rekao da im se za transparentno prikazivanje sredstava daje rok od najviše 6 mjeseci.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist