Aktualno

Gradonačelnik čestitao Festu i Dan Grada: ‘Dubrovnik i Sveti Vlaho jedna su duša!’

Gradonačelnik čestitao Festu i Dan Grada: 'Dubrovnik i Sveti Vlaho jedna su duša!'

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima. Tekst čestitke donosimo u nastavku:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,

drage gospođe i gospari,

Kako se navodi u ovogodišnjem proglasu Feste, Dubrovnik i Sveti Vlaho jedna su duša. Tom svecu i mučeniku puk dubrovački iskazuje privrženost već 1052. put. Toliko je naime ljeta prošlo otkako se Sveti Vlaho ukazao dum Stojku upozorivši ga na prijetnju mletačkih osvajača.

Od tada su mnoge oluje i crne sile prijetile ovim mirima, a Dubrovnik i njegov puk uvijek su se s vjerom predavali čvrstom zagrljaju svoga Parca ufajući se u njegov nebeski zagovor i stvarajući tako tradiciju koja je jedna od najpostojanijih identitetskih odrednica Grada.

Upisom Feste na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva prije 15 godina naša je jedinstvena svetkovina dobila i univerzalnu prepoznatljivost, ali samo odani Parčevi štovatelji, Festu uistinu osjećaju i duboko je proživljavaju.

Stoga ćemo opet, kao i svih minulih ljeta, primiti svetoga Vlaha u naša srca. Izgovarat ćemo Parčevo ime dok mu dijelimo hvalu mu za sve dane pod njegovom zaštitom.

Svima vama, u Gradu i van njega, u tuđini i na moru, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, od srca vam čestitam Dan Grada i blagdan svetoga Vlaha. Neka čuva nas, neka čuva svoj Grad.

Gradonačelnik

Mato Franković

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist