Aktualno

Građevina izgubila 30 tisuća radnih mjesta

Građevina izgubila 30 tisuća radnih mjesta

Gubitak od čak 30 tisuća radnih mjesta u zadnje četiri godine zabilježilo je graditeljstvo u Hrvatskoj, a samo u ovoj 2012. godini izgubljeno je 5 tisuća radnih mjesta.

Sve to navodi u priopćenju Sindikat graditeljstva Hrvatske povodom sutrašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na čijem će dnevnom redu biti i aktualno stanje u graditeljstvu. Zabrinjavajuće se što se trend otkaza u ovoj nekad jakoj djelatnosti ne zaustavlja.

Sve to, smatraju u Sindikatu, zahtijeva trenutne reakcije i akcije, jer je svakim danom sve veći broj poslodavaca koji kolektivno otpuštaju radnike, ne isplaćuju radnicima plaću na vrijeme te koji su nelikvidni, insolventni, s računima u blokadi, a broj zahtjeva za pokretanje stečajeva je u porastu.

S druge stranke, ističu kako su sve najave Vlade o tome kako će se započeti s izvođenjem radova najkasnije u lipnju 2012. godine ostala tek pusta obećanja.

Sindikat graditeljstva Hrvatske pozdravlja sve dosadašnje Vladine mjere za uvođenjem reda i sigurnosti u poslovanje, i čime se osigurava socijalnu sigurnost radnika. Međutim, upozoravaju kako je potrebno realno nominiranje projekata čijim izvođenjem se može započeti odmah, odnosno u četvrtom kvartalu te uvođenje striktnog poštivanja Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i nadzor nad njegovom primjenom kroz Zakon o javnoj nabavi.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist