Grad

Grad planira dati potporu stanovnicima povijesne jezgre za očuvanje stolarije

Grad Dubrovnik iduće godine planira, preko Javnog poziva, dodijeliti bespovratna sredstva stanovnicima povijesne jezgre grada za obnovu stolarije. Program potpora stanovnicima povijesne jezgre Dubrovnika za očuvanje i obnovu tradicionalne gradnje (stolarije) za razdoblje 2024.–2028. godina trenutačno je na javnom savjetovanju na web stranici Grada.

Program je izrađen u skladu sa smjernicama Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, a njime se nastoji potaknuti stanovnike na ugradnju i korištenje vanjske stolarije izrađene od drva, zbog estetskih i tradicijskih razloga te poboljšanja energetske učinkovitosti.

-Ovaj program namijenjen je stalnom stanovništvu, vlasnicima kuća i stanova kojima su troškovi života, a naročito obnove stambenog prostora u povijesnoj jezgri, znatno viši u odnosu na ostale dijelove grada. Stoga će Grad Dubrovnik iz vlastitih izvora sredstava subvencionirati troškove održavanja postojeće te zamjene vanjske stolarije za njihove stambene objekte koji se nalaze u zoni A (potpuna zaštita povijesnih struktura), sukladno Rješenju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine – ističu iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Programom se propisuju mjere i aktivnosti za koje će Grad dodjeljivati potpore kojima će se osigurati provedba utvrđenih ciljeva, korisnici propisanih mjera, kriteriji, uvjeti, način i postupak ostvarivanja potpora, maksimalna visina osiguranih sredstva potpore po korisniku te obveza proračunskog planiranja sredstava namijenjenih provedbi Programa, a koja će se odobravati u vidu bespovratne financijske potpore iz Proračuna Grada.

Prema predloženom Programu Mjera 1. podrazumijeva održavanje postojeće stolarije, gdje bi Grad sufinancirao ukupne troškova sa 70%, ali ne više od 1.000 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 30% snose sami prijavitelji. Mjera 2. podrazumijeva zamjenu postojeće stolarije gdje Grad planira sufinanciranje ukupnih troškova sa 50%, ali ne više od 2.500 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 50% snose sami prijavitelji.

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Program će se uputiti na suglasnost Gradskom vijeću, a kako bi se u idućoj godini mogao objaviti Javni poziv stanovnicima povijesne jezgre da se prijave i ostvare pravo na bespovratna novčana sredstva potpore po predmetnim mjerama. Savjetovanje ostaje otvoreno do 23. studenog 2023. i moguće ga je vidjeti ovdje.

Foto Grad Dubrovnik

Pročitajte još

BRANITELJ PERO BENDER Meni je ’95. stvar završila! Odabrao sam biti Pero glazbenik, a ne Pero ratni veteran!

Ivana Mijić Vulinović

PREDSTAVLJEN NOVI IZGLED SPOMEN SOBE Trebala bi biti dovršena do Feste sv. Vlaha!

Dulist

GRADONAČELNIK DOMINKU RADIĆU ‘Hvala od srca što nesebično pomažete ljudima’

Dulist