Aktualno

Grad objavio najveće dužnike!

Gradska uprava prvi je put javno obznanila svoje najveće dužnike. Zapravo dio njih, i to samo tvrtke, dakle pravne osobe, a među češćim imenima je tvrtka u suvlasništvu Grada – Ragusa parking!

Iako smo uvijek na temu gradskih dužnika, i to putem pisanih upita, pokušavali doznati tko su najveći dužnici gradskom proračunu, to nam nikada nije pošlo za rukom. No, Grad je očito sada tome odlučio stati na kraj pa je sam, u prijedlogu odluke o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, to i obznanio.

I to u dijelu u kojem pročelnik za financije i proračun Niko Pavlović donosi obrazloženja većih iznosa potraživanja po iskazanim vrstama u pregledu potraživanja Grada Dubrovnika na dan 30. 06. 2011.

Kada je riječ o komunalnoj i vodnoj naknadi potraživanje je, piše u dokumentu, znatnije povećano radi uobičajeno manje naplativosti u prvom polugodištu. I to zbog otežanog poslovanja tvrtki i zbog neplaćanja hotelskih kuća i većih poslovnih obveznika. Najveći dužnici nisu ovršeni, i to Dubrovački vrtovi sunca (1.962.427,04 kn); Libertas Rixos (969.690,10 kn); Ragusa Parking (814.462,45 kn); Opća bolnica Dubrovnik (386.190,26 kn).

No, hotelske su kuće, nadaju se u gradskoj upravi, najavile uskoro dostaviti račun dobiti/gubitka pa se očekuje da će iznosi dugovanja biti manji, plaćaju krajem godine. Opomena za ovu stavku je oko 3.000, a kada je riječ o prisilnoj naplati tu je 1249 ovrha za 4.620.875,87 kuna.

Potraživanje za komunalni doprinos je fiktivno smanjeno jer su plaćanja izvršena ranije (do 30.06.o.g.), a zaduženja (tih plaćanja) unesena kasnije u kolovozu. Poslano je 11 ovrha za 2.002.437,91 kn. Svi najveći dužnici (uglavnom fizičke osobe) su u postupku prisilne naplate.

Potraživanje je fiktivno smanjeno i za spomeničku rentu jer je izvršeno storno zaduženja za tvrtku Ragusa parking za 2., 3. i 4 kvartal 2011. g. u iznosu od 1.166.584,86 kn. Najveći dužnici su Ragusa parking (5.260.299,39 kn nije ovršen); Hotel Excelsior (184.643,98 kn nije ovršen – plaća i dug se smanjuje); Hotel Villa Dubrovnik (182.300,77 kn nije ovršen – plaća i dug se smanjuje).

Tu su i dugovi za zakup javnih površina, te za zakup poslovnog prostora, gdje su svi najveći dužnici, osim TZ Grada Dubrovnika u postupku prisilne naplate. Duguje se gradu i po osnovi poreza na tvrtku, poreza na kuće za odmor te potrošnju…. Zaključak je kako sve analize potraživanja (izvršene od nadležnih gradskih službi, unutarnje revizije i Državne revizije) pokazuju da Grad Dubrovnik ima iznose svojih potraživanja na prihvatljivoj i održivoj razini.
 
 
 

Pročitajte još

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

ĆIROVOM STAZOM KROZ KONAVLE Sudjelujte besplatno u biciklijadi i uživajte u predivnom krajoliku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija