Grad

Grad Dubrovnik o drami u Peytonu: Potvrda na glavni projekt je isto što i građevinska dozvola!

Grad Dubrovnik o drami u Peytonu: Potvrda na glavni projekt je isto što i građevinska dozvola!

Nakon nedavne drame u Peytonu, uslijedilo je medijska vatra na relaciji gradonačelnik Andro Vlahušić – stanari u Peytonu, poglavito predstavnik stanara Denis Kurćan. Posljednje u nizu poslao je Grad Dubrovnik zbog kako kažu ”cijelog niza subjektivnih ocjena zakonskih propisa i nestručnih izjava dijela stanara zgrade na adresi Iva Vojnovića 48/50.”.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

”Ugovor o davanju nekretnine u vlasništvo bez naknade između Grada Dubrovnika, po zastupanju tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice, i branitelja Ivice Buterina i Iva Banovića zaključen je 6. travnja 2009. godine.
Prethodno, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je rješenje na 27. sjednici održanoj 31. siječnja 2009. kojim je čest. zem. 608/1 u k. o. Gruž dana u vlasništvo bez naknade u svrhu stambenog zbrinjavanja hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata Ivici Buterinu s utvrđenim stupnjem trajne invalidnosti od 60% i Ivu Banoviću s utvrđenim stupnjem trajne invalidnosti od 40%, a temeljem odredbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
Jedini vlasnik čestice zemljišta 608/1 k.o. Gruž u trenutku potpisivanja spomenutog ugovora bio je Grad Dubrovnik. Nadalje, iz katastarskog plana vidljivo je da je navedena čestica samostalna čestica koja se odnosi na neizgrađeno građevinsko zemljište. Stambena zgrada na adresi Iva Vojnovića 48/50 ne nalazi se na navedenoj katastarskoj čestici zemljišta, a kako neki od stanara opetovano netočno navode obmanjujući javnost.
Dana 19. ožujka 2012. godine, tri godine nakon što je potpisan ugovor o davanju nekretnine u vlasništvo, stanari Općinskom sudu u Dubrovniku podnose tužbu protiv Grada Dubrovnika radi utvrđivanja prava vlasništva. Tužbom koja je još uvijek u postupku tvrde da su dosjelošću stekli pravo vlasništva jer su tijekom 40 godina na čest. zem. 608/1 k.o. Gruž parkirali svoje automobile. Navedena teza potpuno je oprečna u odnosu na navode da isto zemljište predstavlja jedinstvo nekretnine.
Nadaje, dana 9. travnja 2013. podignuta je tužba grupe stanara protiv Grada Dubrovnika kojom se traži raskid, odnosno proglašenje Ugovora o davanju nekretnine u vlasništvo bez naknade ništavnim. Općinski sud u Dubrovniku 15. listopada 2013. donio je nepravomoćnu presudu u korist Grada Dubrovnika, a zahtjev stanara odbačen je kao neosnovan.

Što se tiče navoda stanara o nepostojanju građevinske dozvole za izgradnju prilaznog puta, oni su također potpuno netočni jer je potvrda glavnog projekta akt jednoznačan građevinskoj dozvoli.
Upravnom odjelu Grada Dubrovnika za izdavanje odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Ivica Buterin i Ivo Banović podnijeli su zahtjeve za izdavanje lokacijske dozvole, a potom i potvrde glavnog projekta za gradnju kolnog prilaza zajedničkoj  garaži dvojne stambeno poslovne građevine na dodijeljenom zemljištu. Zahtjevu podnositelja je udovoljeno, te je za gradnju pristupnog puta izdana lokacijska dozvola, slijedom nje i potvrda glavnog projekta 15. veljače 2013. godine. Akt potvrde glavnog projekta je akt s pravom građenja. Istodobno, investitori su podnijeli zahtjeve za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju dvojne stambeno poslovne građevine. Preduvjet udovoljenju zahtjevu za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju dvojne građevine je početak izvođenja građevinskih radova na pristupnom putu”, pišu iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

Dulist

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu kod gradonačelnika

Dulist

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pogledajte što ima u kinima

Dulist