Grad

Grad Dubrovnik dobio Povelju Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske

grad povelja drustva nasa djeca

Gradu Dubrovniku dodijeljena je Povelja Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske za Naj-akciju 2023. za projekt ‘Športske aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Povelju je u ime Grada Dubrovnika, na tematskom i svečanom savjetovanju programa ‘Gradovi i općine prijatelji djece’, primio zamjenik pročelnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Na savjetovanju je održana panel rasprava na temu sudjelovanja djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenata i odluka za djecu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Posebno je istaknuta važnost strateškog planiranja za djecu na lokalnoj razini u okviru nove metodologije programa “Gradovi i općine prijatelji djece” te važnost definiranja procedure za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Grad Dubrovnik je pristupio akciji ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’ 25. travnja 2000. Titula ‘Grad Dubrovnik – prijatelj djece’ dodijeljena je Gradu Dubrovniku 4. veljače 2006, priznanje koje se dodjeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece, poštujući načela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Temeljni cilj projekta športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju je promicanje bavljenja športom osoba s invaliditetom. Potreba za provođenjem programa proizlazi iz činjenice da je redovito vježbanje jedno od najprirodnijih metoda za očuvanje sposobnosti organizma, sprječavanje i ublažavanje razvoja kroničnih i degenerativnih promjena i bolesti.

Opći cilj projekta je povećati kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje športskih programa treninga i natjecanja u športskim klubovima Grada Dubrovnika i na taj način omogućiti zdraviji život kroz razvoj športskih aktivnosti na području Grada Dubrovnika, a sve u skladu sa Strategijom razvoja športa i športske infrastrukture Grada Dubrovnika od 2018. do 2028. godine.

U 2023. godini Grad Dubrovnik je s ukupno 73.181 eura sufinancirao športske programe za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju šest dubrovačkih klubova te za poslove stručnog koordinatora projekta. Za istu je namjenu u Proračunu Grada Dubrovnika za 2024. osigurano 130 tisuća eura.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist