Politika

Grabovica može primati smeće do kraja 2025.

grabovica uporabna 4

Grabovica ide ka zatvaranju. Realno je da bi ono bilo krajem 2025. godine, a do tada neće biti gotov Centat za gospodarenje otpadom – rekao je gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima. Stoga se krenulo s traženjem ponuda za odlaganje otpada negdje drugo. Kupit će se veliki kompaktori koji će kad se napune odvoziti na lokaciji gdje će se odlagati otpad.
-Građani ne smiju zbog toga financijski patiti i nećemo ih dovesti u situaciju da troškovi odvoza padnu na njihova leđa – rekao je te dodao kako je Čistoća značajno povećala broj korisnika i prihode od toga.
Naglasio je i kako Čistoća ima adekvatan broj čistača na ulici, angažmanom i strane radne snage. Napomenuo je kako je svakim danom količina otpada sve veća, a ulice su nam čiste.
-Imali smo određenih problema, pojačali smo čišćenje te se značajno poboljšala situacija – rekao je te dodao kako se ne može riješiti disciplina jer je vrijeme odlaganja otpada od 19 sati.
-Nemamo katastrofu po pitanju Grabovice, sanirana je već dva puta u 7 godina te je podignuta na veću razinu. To je uređeno odlagalište i s ničim se ne može usporediti s Jakuševcem – dodao je.
Đuro Capor je rekao kako kad se na Grabovici dogodio odron otpada izvan folije, nitko o tome nije pisao već se za to saznalo kad su se dobila sredstva za sanaciju tog dijela. Dotaknuo se i stranih radnika te pitao žive i oni u adekvatnim uvjetima.
-Kada će biti uveden novi model naplate? Prema izvješću to bi se trebalo dogoditi u ovoj godini, ali bojim se da se ne planira tako skoro – rekao je.
Gradonačelnik je rekao kako je neistina da je s Grabovice nešto otklizalo. Istina je, kaže, da se otpad odlagao izvan folije u doba direktorice Nataše Gabričević.
-To smo riješili kao i pitanje procjednih voda – dodao je te pozvao sve neka pođu vidjeti kako odlagalište izgleda.
-Strašno je kako nam izgleda glavni grad – napomenuo je gradonačelnik, a vezano za novi sustav odlaganja otpada u Zagrebu. Rekao je kako građane ne interesira sustav, već ih interesira da je sve čisto i primjereno.
-Mislim da su strani radnici zadovoljni smještajem, čine mi se zadovoljni, znaju taj posao – rekao je gradonačelnik te se zahvalio svim djelatnicima komunalnih društava te najavio korekciju plaća.
-Oni odrađuju velik i bitan posao – rekao je.
Marko Potrebica rekao je kako je previše uzeti Zagreb kao primjer odlaganja otpada. Jasmin Deraković smatra kako je bolje nešto napraviti dobro, ali polako. No, dodao je da kod nas to ide baš polako. Stoga je pitao kad će se uvesti novi sustav gospodarenja otpadom. Bonačić Obradović naglasila je kako nas ne zanima situacija u Zagrebu.
Capor je rekao kako on nije isticao Zareb kao savršen primjer već je pohvalio da je Zagreb krenuo s plavim vrećicama. Pitao je što je s novim modelom naplate.
-Građani su vas birali da upravljate gradom Dubrovnikom – rekao je dalje.
Potrebica je rekao kako se slaže da nas ne zanima Zagreb, ali…
-Imam emociju prema glavnom gradu i jako mi je neugodno kad ga komentiraju u svijetu – dodao je.
Karlo Gjurašić rekao je kako se nije lijepo uspoređivati, ali treba biti objektivan.
-U Dubrovniku nije dobra disciplina odlaganja, ali i razvrstavanja otpada – smatra Gjurašić.
Maro Kristić, inače zaposlenik Čistoće, rekao je kako uživamo percepciju čistog grada, ali je teško održavati taj standard.
-Imamo zastarjeli vozni park te nemamo mogućnost obnavljati ga iz fondova EU – rekao je te dodao kako postoji i problem s radnom snagom, posebno s mehaničarom koji nema. Tu su i plaće u operativi. Ti su ljudi podcijenjeni, rekao je.
-Timaritelj u azilu ima plaću veću od 1500 eura, dok je zaposlenik Čistoće na 1100 eura uz neke prekovremene sate, a odgajateljica u vrtiću ima manje od timaritelja – rekao je te dodao kako je to jedan nesrazmjer. Dodao je i kako je naš radnik u podređenom položaju i živi u lošijim uvjetima nego strani radnici.
Dotaknuo se i novog načina gospodarenja otpadom.
-Implementacija sustava znači i promjenu obračuna cijene komunalne usluge te se ona u tom sustavu naplaćuje po otvaranju otpadomjera – rekao je te dodao kako je Čistoća financijski konsolidirana.
Gradonačelnik je naglasio kako ne bi volio da je naš grad čist kao Zagreb jer bismo se tada vratili ‘100 godina uantrag’. Rekao je kako se ide s ugradnjom podzemnih spremnika u Mokošici, što je prvi korak ka novom sustavu naplate. Za to će trebati vremena.

Pročitajte još

Libertas zaustavio trend odljeva vozača

Andrea Falkoni Račić

Mato Franković: Ljudi, uspjeli smo, čelnik oporbe došao je živjeti u Grad

Andrea Falkoni Račić

PROČELNIK IZRAZIO BOJAZAN Hoće li se naći stručni kadar za Dom Ragusu?