Sport

GOŠK-DUBROVNIK 1919 Stogodišnjak, koji to nije?

NK GOŠK-DubrovniK 1919 jedan je od ovogodišnjih laureata nagrade Grada Dubrovnika.

Lijepo je bilo vidjeti najstarijeg bivšeg predsjednika kluba Nina Obradovića koji je u pratnji najboljeg strijelca u povijesti kluba Mija Jerkovića i današnjeg kapetana Dalibora Kristića iz ruku gradskih vijećnika primio povelju Grada. Sama povijest dubrovačkih nogometnih klubova seže u daleku 1919. godinu. Tada od Olimpije i Balkana nastaje NK Dubrovnik, a od ŠK Plamen nastaje NK GOŠK (Gruški Omladinski Športski Klub).

No to je bilo nešto kasnije, 1922. Današnji NK GOŠK-Dubrovnik 1919. pravni je slijednik NK GOŠK-a i NK Dubrovnika pa se samim time ‘podrazumijeva’ da je godina osnutka ona od prije ravno stotinu godina, s čime se diče i u samom nazivu kluba. Najsjajnije razdoblje dubrovačkog nogometa smatra se ono 80-tih godina prošlog stoljeća kada je od NK GOŠK i NK Dubrovnik nastao NK GOŠK-Jug (1979.) koji je čitavo jedno desetljeće vodio važnu ulogu u tadašnjoj 2. nogometnoj ligi. Iz tog vremena pamtimo veliko rivalstvo između GOŠK-Juga i Leotara iz Trebinja. Raspadom bivše Jugoslavije klub postaje članom prve Hrvatske nogometne lige, a u prvoj sezoni novoosnovane HNL, klub se suočava s velikim tehničkim problemima održavanja domaćih utakmica zbog srbo-crnogorske agresije na Grad. Ne samo radi nemogućnosti igranja na svom stadionu već i zbog pozicije na tablici, (jer prvih devet kola nije osvojio ni boda) na klupu se dovodi strateg Luka Bonačić.

Dolaskom novog trenera u klubu nastaje pozitivna atmosfera koja rezultira nizom uzastopnih neriješenih rezultata te klub zbog odlične ‘obrane’ održava prvoligaški status. Uz uspone i padove natječe se u prestižnoj HNL još tri sezone. Od tada u klubu se mijenjaju uprave i treneri, a klub prate brojni problemi, financijski i organizacijski. Igrački kadar se osipa te iz godine u godinu pada u niži rang natjecanja. Sve do 2. Županijske nogometne lige. U zadnje vrijeme klub je predmetom brojnih političkih ‘igrica’ i prepucavanja, ponajviše zbog dosad nerealizirane izgradnje i/ili uređenja adekvatnog nogometnog igrališta. Ipak, klub je voljom nekolicine nogometnih entuzijasta uspio opstati na lokalnoj sceni, a zadnji put se fuzirao 2015. godine, kada od NK GOŠK i HNK Dubrovnika 1919 nastaje NK GOŠK Dubrovnik 1919. Pod tim imenom nastupa u 3. HNL Jug kao jedan od najdugovječnijih nogometnih kolektiva. Rijetko se tko može podičiti ‘neprekidnim’ stogodišnjim radom na ovim prostorima.

Fuzije i razdvajanja dubrovačkih klubova

1919. iz NK Olimpije – NK Balkana nastao HNK Dubrovnik
1919. osnovan ŠK Plamen
1922. iz NK Dubrovnika nastao NK Jug. Prva službena utakmica odigrana je protiv Groma iz Grude
1922. ŠK Plamen preimenovan u NK GOŠK
1928. gasi se NK Dubrovnik
1945. obnovljen je NK Jug
1951. NK Jug se spaja s klubovima osnovanim
1950. Borac i Željezničar i mijenja ime u NK Dubrovnik
1978. NK Dubrovnik mijenja ime opet u NK Jug
1979. nastaje NK GOŠK-Jug fuzijom NK GOŠK i NK Jug
1992. mijenja ime u HNK Dubrovnik
1992.–1998. GOŠK nije aktivan
1997. NK GOŠK mijenja ime u GOŠK 1919.
1998. osnovan novi klub imena GOŠK, NK Dubrovnik zbog financijskih problema odlazi u stečaj
2004. GOŠK 1919. proglašava stečaj, reformira se u HNK Dubrovnik 1919.
2016. osnovan novi klub NK GOŠKDubrovnik 1919. kao pravni slijednik Plamena, GOŠK-a, GOŠK-Juga, Juga, Dubrovnika, NK Dubrovnika u stečaju i HNK Dubrovnika 1919. NK GOŠK-Dubrovnik 1919, danas nastupa u 3. HNL Jug

HNK Dubrovnik

Prva utakmica u 1. HNL odigrana je 1. studenog 1992. protiv Segeste 1:0. Prvi pogodak postigao je Jure Ereš. HNK Dubrovnik je igrao u sastavu: Božidar Butigan, Milan Petrović, Nikša Skokandić, Mirsad Kurtović, Damir Borovac, Antonio Bagoje, Igor Musa, Ivica Klarić, Mirsad Dilberović, Jakša Kolić i Jure Ereš.

Broketa, Petrović, Spahić…

Božo Broketa – branič i najpoznatiji igrač s ovih prostora, igrač Hajduka,Goška, Limburga i Ajaxa. Na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu okitio se srebrenom medaljom te s jugoslavenskom reprezentacijom 1950. nastupao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kao igrač i trener u Ajaxu nakon završetka karijere vraća se u rodni Dubrovnik. Danas se njegovo ime nosi NK Škola nogometa Božo Broketa.

Mario Bonić – napadač ponikao u dubrovačkom nogometnom klubu Gošk te kasnije prelazi u Dinamo Salzburg. Igra i za neke od grčkih klubova gdje i danas obavlja funkciju skauta.

Marinko Kurtela – obrambeni igrač ponikao u dubrovačkom nogometnom klubu te poslije igrao za prvoligaše Hajduk i Dinamo, član je šampionske generacije Dinama iz 1982. (prvaci bivše Jugoslavije).

Milan Petrović – lijevi bočni igrao 80-ih godina za HNK GOŠK-Jug kad je prešao u Hajduk

Darko Miladin – zadnji vezni igrač Hajduka devedesetih godina.

Zvonimir Deranja – Od Slavena s Grude ovaj je igrač preko GOŠK-a došao do prve Hajdukove jedanestorke.

Ahmet Brković – napadač koji se preko Dubrovnika i Varteksa probio sve do engleske 2. lige (Champion Ship) od Leyton Orienta do Lotton Towna do Milwalla. On je hrvatski igrač s najdugovječnijim radnim stažem na Otoku.

Srđan Andrić – bio u mlađim kategorijama HNK Dubrovnika, a poslije postao kapetan Hajduka iz Splita te prvotimac grčkog Panathinaikosa.

Srđan Lakić – bivši mladi hrvatski reprezentativac bio je junior Hajduka, igrao je za Herthu, Kaiserlautern, Wolsburg, Hoffenheim, Frankfurt.

Emir Spahić – prvotimac Seville, HSV-a, Bayer Leverkusena te reprezentativac i kapetan reprezentacije BiH.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 6. veljače 2019.

Pročitajte još

Neptunaši se na trećoj regati Kupa Dalmacije okitili sa sedam medalja

Dulist

Prošlo je deset godina otkad nas je napustio Zlatko Sentić

Dulist

[VIDEO] Franković: Dubrovnik je dobio prvu dvoranu za borilačke sportove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija