Grad

GORUĆI PROBLEM HOTELIJERA Mladi ne žele raditi kao konobari, kuhari i pomoćno osoblje

GORUĆI PROBLEM HOTELIJERA Mladi ne žele raditi kao konobari, kuhari i pomoćno osoblje

U hotelu Royal Princess održana je sjednica Strukovne grupe hotelijera, na kojoj su uz rezultate poslovanja u 2015. godini ponovno izneseni gorući problemi dubrovačkih hotelijera. To se u prvom redu odnosi na kratku sezonu te nedostatak adekvatnog kadra.

Teme sastanka bile su prezentacija rezultata poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za 2015., te se također prezentirao se Zakon o poticanju ulaganja te usluge HGK za hotelijere.

Zanimljivo je istaknuti kako je lani najveći porast broja dolazaka i noćenja ostvarila Župa dubrovačka (19 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja), najviše zahvaljujući otvaranju novog hotela Sheraton. Porast broja dolazaka i noćenja ostvarili su Dubrovnik i Konavle, a zabilježen je daljnji trend pada broja dolazaka i noćenja u Orebiću, prvenstveno zahvaljujući zatvaranju jednog od hotela na tom području.

Na sjednici je istaknuto kako je zamjetan pad prosječne (pune) iskorištenosti kapaciteta za 3 posto u hotelima koji je u 2015. bio 126 dana (4 mjeseca), dok je prosječna iskorištenost u privatnom smještaju bila 2 mjeseca, što predstavlja rast od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kad je riječ o prosječnom broju dana boravka turista u Dubrovačko-neretvanskoj župniji (4,3 dana) i dalje zaostajemo za prosjekom RH (5 dana), ali i za većinom jadranskih županija.

Hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno su poslovali u prošloj godini, a dobit iz prethodnih razdoblja su reinvestirali u povećanje kapaciteta i kvalitete smještaja te povećanje broja zaposlenih.

Nakon prezentacije rezultata na raspored su došle rasprave o gorućim problemima u hotelijerstvu.
-Situacija je ove godine znatno lošija nego lani. Naravno da veliki problem predstavlja građenje marine odmah ispred hotela. No problem koji nas sve muči je nedostatak kadra. Ja znam da se o tome u medijima ne piše, ali ove godine nema ‘Slavonaca’. Nema mladih ljudi koji bi došli i radili u hotelu, što je ogromna zapreka u radu – izjavio je direktor hotela Lapad, ujedno i predsjednik Strukovne grupe, Željko Miletić, dodavši da je to vjerojatno najveći problem trenutno u hoteljerstvu.
Na njega se nadovezao direktor hotela Sheraton u Župi, Damir Lukić:

– Smanjili su se kriteriji zapošljavanja kako bi se uopće ispunio potrebni kadar, a i ne samo to, upitno je koliko mladih ljudi koji idu u ugostiteljske škole uopće radi u ugostiteljstvu. Uvjeren sam da je taj broj jako malen.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je zbog sezonskog karaktera rada u hotelima sve manji interes mladih ljudi za rad na mjestima konobara, kuhara te ostalog pomoćnog osoblja. Nedostatak radne snage mogao bi se nadoknaditi fleksibilnijom zakonskom regulativom vezanom za uvozne radne dozvole.

Na kraju sjednice predstavnici i direktori hotela su se složili oko dva goruća problema o kojima ovisi daljnje djelovanje u turizmu, a to su pitanja kadra te uvijek upitno produljenje sezone.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist