Radionica tradicionalnih juha pod vodstvom Sandre Rončević održala se ove srijede u prostorijama TIC-a na Pilama, u sklopu ovogodišnjeg Good Food festivala.
Gourmet Experience Croatia, odnosno Sandra Rončević, Karmela Karlović i Stephen Breslin, s ukupno četiri raznovrsne radionice gostuju na ovogodišnjem festivalu. Na zanimljivoj radionici ove su srijede pokazali kako napraviti tradicionalne juhe od Istre, Zagreba do Zagorja. Svi polaznici radionice naučili su kako napraviti Istarsku supu s dunjom, zagorsku juhu i zagrebački eingemachtes.
Radionica je bila edukativna, a DuList Vam donosi recepte za sve juhe.
ISTARSKA SUPA S DUNJOM
Sastojci: 400 ml crnog vina (terana ili borgonje), 150 g dunje, 50 g šećera, maslinovo ulje, papar i domaći kruh.
Priprema: Dunje narežite na tanje kriške i uklonite središnji dio sa sjemenkama (koru ostavite). Posložite ih na papir za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva između 25 i 30 minuta.
Pečene dunje stavite u manje zdjelice, dodajte ugrijano vino, šećer, jednu do dvije žlice maslinova ulja i sviježe mljeveni papar. Sve dobro izmješajte.
Narežite kruh na kriške, premažite maslinovim uljem i pospite sviježe mljevenim paprom s obje strane. Popecite ih na tavi s obje strane dok ne dobiju zlaćanu boju.
Krišku popečenog kruha umočite u supu i tako je poslužite.
EINGEMACHTES
Sastojci: 400 g pilećih krila s batcima, 300 g iznutrica (želuci, jetrica, srce), 2 litre vode, 1 vezica grincajga (peršin, celer, mrkva), 1 žlica soli, 20 g maslaca i 1 žlica oštrog brašna.
Za noklice (žličnjake): 50 g pilećih jetrica, 1 jaje, 1/2 žličice soli, 2 žlice nasjeckanog peršina, 60 g oštrog brašna
Za posluživanje: 2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema: Pileća krila odvojite od batka. Posložite ih zajedno s iznutricama u dublju širu posudu i prelijte ih mlakom vodom. Zatim dodajte na kolutiće narezano korjenasto povrće, posolite i sve zajedno polupokriveno kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.
Rastopite maslac i umješajte brašno. Odvojite malo temeljca (juhe) i prelijte preko brašna. Ostavite kratko na vatri uz neprekidno miješanje da dobijete jednoličnu smjesu koju onda prebacite natrag u jelo.
Za žličnjake sitno nasjeckajte jetricu i odvojite žilice. Jaje istucite zajedno sa soli, dodajte jetricu i peršin pa sve dobro izmješajte. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite malo da odstoji.
U široj posudi zakipite vodu, žlicom odvajajte tijesto u obliku žličnjaka i kuhajte 10ak minuta. Ocijedite i stavite u eingenmachtes. Prije posluživanja dodajte svježe nasjeckan peršin.
ZAGORSKA JUHA
Sastojci: 300 g šampinjona, 100 g dimljene vratine, 100 g pancete, 1 veća mrkva, 1 veći krumpir, 100ml bijelog vina, 100 ml kiselog vrhnja, 1 žlica svinjske masti, sol, papar, 2 žličice slatke mljevene paprike i 500 ml pilećeg temeljca.
Priprema: Narežte krumpir na kockice i kuhajte ga u posoljenoj vodi. U međuvremenu narežite vratinu na kockice i popecite je na svinjskoj masti. Dodajte nasjeckani luk i pecite dok ne postane zlatnosmeđe boje. Zatim dodajte na kockice narezanu pancetu, češnjak i mrkvu, list lovora, papriku, sol i papar.
Nakon 3 do 4 minuta, dodajte šampinjone narezane na listiće pa ih pirjajte dok ne omekšaju. Ulijte vino i reducirajte umak dok alkohol ne ispari, oko 3 minute. Ubacite kuhani krumpir i ulijte pileći temeljac. Kuhajte daljnjih 10 minuta.
Neposredno prije serviranja, dodajte kiselo vrhnje i kratko prokuhavajte. Prema potrebi dodajte soli i papra.