Aktualno

GLAS PODUZETNIKA Sportsko-rekreativni plesni klubovi ne rade već osam mjeseci zbog nelogičnih mjera stožera

GLAS PODUZETNIKA Sportsko-rekreativni plesni klubovi ne rade već osam mjeseci zbog nelogičnih mjera stožera

Udruga Glas poduzetnika ponovno upozorava na nelogičnost mjera za pojedine djelatnosti koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Naime, kako ističu, sportsko-rekreativnim plesnim klubovima još uvijek nije dozvoljen rad i nastavak aktivnosti. Iako su se mjere ublažile za teretane, fitness centre i mnoge druge djelatnosti, plesne škole zatvorene su već punih osam mjeseci. Što je još zanimljivije, plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost.

Rekreativni i sportski plesni klubovi, plesne škole i plesne djelatnosti zbog pandemije virusa COVID-19 već su gotovo godinu dana u stanju neizvjesnosti. Dok je rad mnogim drugim djelatnostima koje su rizičnije za prijenos zaraze dozvoljen, oni još uvijek nemaju priliku otvoriti svoja vrata. Primjerice, shopping centri mjesta su okupljanja u zatvorenom prostoru djece i odraslih koji se često ne pridržavaju epidemioloških mjera. Također, ista situacija ponavlja se u parkovima i u javnom prijevozu. Ističemo ove situacije kako bismo prikazali nelogičnost zabrane rada sportsko-rekreativnih plesnih klubova. Smatramo da je nejasna odluka kojom je bračnim parovima dozvoljeno ići na bazen ili voziti se u taksiju, ali im nije dozvoljeno plesati u plesnoj školi ili klubu. Osim toga, djeci je dopušteno druženje u parkovima i rođendaonicama, ali ne i u plesnim školama.

Sportski i rekreativni plesni centri imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju. Plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva. Uz to, plesni učitelj ne dodiruje plesače i nemaju fizički kontakt s njima, što nije slučaj u nekim drugim djelatnostima kojima je dozvoljen rad. Također, učitelji imaju masku na licu i pritom održavaju propisanu udaljenost. U rekreativno-sportskim klubovima pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju ističemo da se kontakt ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju. S druge strane, to se događa u mnogim drugim sportovima kojima je dozvoljen rad (poput nogometa). Hrvatski sportski plesni parovi zbog situacije u kojoj im je u potpunosti zabranjen rad redovito odlaze na treninge i sportska natjecanja u susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Italiju gdje se treninzi te plesna natjecanja normalno održavaju.

-Kada smo zahtijevali da nam se prilože dokazi da su teretane mjesta zaraze, nismo ih dobili. Kada smo zahtijevali istraživanja na temelju kojih se donosi odluka o zatvaranju pojedinih sektora, nismo ih dobili. Zašto? Zato što ih nema – rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport udruge Glas poduzetnika.

Moramo istaknuti da su sportsko-rekreativni plesni klubovi neopravdano pogođeni odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog nedovoljne upućenosti u djelatnost. Nakon dugih osam mjeseci, radi se o djelatnosti koja je sada ugrožena. Učitelji sportskog i rekreativnog plesa, licencirani hrvatski i međunarodni plesni suci i plesači traže da se ova djelatnost prestane diskriminirati i da im se što prije omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija