Kultura

GENERALNA PROBA PROŠLA BEZ DOBACIVANJA ‘Gomnaida’ publiku zabavila, ali knezu nije dobro ‘sjela’

generalna naslovna

Generalna proba svečanog otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara održana je točno u ponoć ovog petka. Nakon prošlogodišnje generalne probe, ali i samog otvaranja u Portu zbog pandemije koronavirusa, ove godine prostor ispred crkve sv. Vlaha ponovno je postao festivalska pozornica otvaranja. Ipak, i ova godina donijela je niz novosti pa je tako na generalnoj probi sukladno epidemiološkim mjerama u publici sudjelovalo 300 ljudi koji su prethodno morali uzeti i svoju ulaznicu u Festivalskoj palači.

Cijela generalna proba protekla je bez ikakvoga ‘tradicionalnog’ dobacivanja, publika je u više navrata vikala ‘bravo’ i nastupe plesačica i drugih izvođača pratili su ovacijama i pljeskom. Pljesak je odmah na početku dobio voditeljski dvojac Iva Kraljević i Amar Bukvić. Podsjetili su kako smo već u drugoj godini pandemije koja je utjecala i na umjetnike. Ipak, zanimljivo je da se ime virusa nije spominjalo, već bi ga orkestar svaki put ‘cenzurirao’ glazbom. Ironično su se voditelji dotaknuli i Vladinih potpora i zahvalili su turistima koji su ipak došli u Lijepu našu. Potom je uslijedio ‘gradonačelnikov’ govor u kojem je zahvalio svima iz ‘Slavonije i Vinkovaca što su došli u Grad’. Gradonačelnikovu ulogu odigrao je HRT-ovac Srđan Nogić. Istaknuo je kako su ‘kamenice sad dobre i kako im je cijena pala, a svoj je govor zaključio zaželjevši svima da su’ testirani, zdravi i pozitivni’ nakon čega je ‘gradonačelnik’ dobio veliki pljesak. Uslijedio je nastup udaraljkaškog ansambla Percussion Club koji su najprije ‘zasvirali,’ persijanama do Sponze, a potom su nastupili plesači koji su također popraćeni velikim pljeskom. Tik prije izlaska kneza Livija Badurine na Sponzu, citirala se Palmotićeva ‘Gomnaida’ što je publici bilo posebno zabavno, a knezu ipak nije dobro ‘sjelo’. Himna slobode uvijek je poseban trenutak otvaranja, Dubrovčani su i ovog puta ustali na tribinama i pozdravili zastavu Libertas gromoglasnim pljeskom.

Inače, 72. Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene ovog petka u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi. Ceremoniju ovogodišnjeg otvaranja režirao je Hrvoje Korbar, a nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem će se pridružiti studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Za prisustvovanje ceremoniji potrebna je EU digitalna COVID potvrda ili drugi validni dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od infekcije. Dodajmo i kako će festivalska publika u 47 dana trajanja, imati priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Atmosferu s generalne probe 72. Dubrovačkih ljetnih igara pogledajte u našoj video i fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist