Aktualno

Gdje su obećane kamere!?

Dubrovnik dobiva 72 nadzorne kamere – vrištali su prije dvije godine medijski napisi o sustavu vrijednom 1,7 milijuna kuna koji će naš grad kao prvi u Hrvatskoj postaviti za sprječavanje nasilja.

Kroz mjesec dana tri su kamere stavljene na Pile, koje su u to vrijeme najčešće bile poprištem raznoraznih sukoba i projekt je zamro. Barem se takav dojam stječe u javnosti budući da se o njemu u dvije godine malo toga govorilo. Podsjetimo, projekt video nadzora javnih gradskih površina predložilo je Vijeće za prevenciju kriminaliteta, a za Grad ga je izradio sudski vještak za telekomunikacije i stručnjak za pitanja nadzora Đuro Lubura.

Grad Dubrovnik trebao je investirati u nabavu opreme, a PU dubrovačko-neretvanska skrbiti o nadzoru iz jednog centra te o tajnosti podataka. Projekt je predviđao nadzor svih ključnih punktova u Dubrovniku sa 72 kamere vrhunske kvalitete za dnevno i noćno snimanje.
 
OD DVA MILIJUNA POTROŠILI NITI 70 TISUĆA
 
No, ako je suditi po gotovo neznatnom iznosu kojega je do danas gradska uprava potrošila na postavljanje kamera, moglo bi se zaključiti kako se ili od projekta odustaje , ili je isti znatno reduciran. Jer, iz gradske uprave stigao nam je odgovor kako je do danas za ovaj projekt potrošen iznos od 65,144,23 kune bez PDV-a za nabavu opreme za nadzor dviju lokacija – na Batali i Mokošici.

– Grad Dubrovnik je video nadzor na dječjim igralištima do sada postavio sukladno važećim propisima, konkretno Zakonu o privatnoj zaštiti, te odlukama donesenim na Vijeću za prevenciju kriminaliteta u suradnji s Policijskom upravom Dubrovačko-neretvanskom. Za sada su nabavljene kamere za prostore na Batali i u Mokošici za koje je utvrđeno da su bili najčešća meta štetnog ponašanja neodgovornih pojedinaca.

Oprema za video nadzor je nabavljena sukladno propisima o javnoj nabavi, za iznos od 65.144,23 kune bez PDV-a – odgovorili su za duList iz Gradske uprave. Također napominju kako se u ovoj 2012. godini planira nabava još dvaju sustava približno iste vrijednosti i to za sportsko-rekreacijski centar na Montovjerni i Eko park Ombla te susjednom igralištu, a sve po traženju Eko-centra Zeleno sunce, budući da je tamo zabilježen veći broj devastacija.

GRAD SE INFORMIRA
 
Budući da Vrtlar s jeseni kreće u rekonstrukciju parkova u Gružu i na Batali, a zbog preuzimanja održavanja dječjih igrališta, u sklopu ovog procesa će kroz redovna održavanja i rekonstrukcije nabavljati nove kamere sukladno izrađenoj studiji, napomenuli su iz Grada Dubrovnika.

Naravno, ostali smo bez odgovora zašto projekt u potpunosti nije zaživio u protekle dvije godine, te kada će isti biti doveden do kraja, odnosno kada se planiraju postaviti sve planirane kamere (dakle njih 72).

Budući da je kamere trebalo nadgledati iz jednog, nadzornog centra pitali smo i što je s njegovim ustrojem. Grad se po tom pitanju tek informira.
– U postupku je prikupljanje informativnih ponuda za ustrojavanje i vođenje operativnog nadzornog centra te će se sukladno rezultatima odabrati najbolji model, a opremu i usluge nabaviti postupkom javne nabave – šturi je odgovor Grada. .

S obzirom na brojna gradonačelnikova putovanja po bijelome svijetu te projekte uređenja komunalne infrastrukture koji se u ovoj izbornoj godini zahuktavaju, moglo bi se pretpostaviti kako je zbog nedostatka financija uvođenje 'Big Brothera' na dubrovačke ulice palo u drugi plan, za nerijeti u zaborav. Ipak se dva milijuna kuna mogu kanalizirati i na neke druge, 'pametnije' posle, koji bi mogli donijeti i pokoji glas više.

Pročitajte još

SPASI ŽIVOT Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi!

Dulist

Društvo arhitekata poziva na predavanje ‘Turizam, stanovanje i infrastruktura’

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DEŠA VLAHUTIN Iako smo živjeli u raznim zemljama, želja mi je bila da se djeca rode u Gradu…

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija