Kultura

GALERIJA RONDO U MOSTARU Uskoro se otvara prva samostalna izložba fotografa Miha Skvrce!

GALERIJA RONDO U MOSTARU Uskoro se otvara prva samostalna izložba fotografa Miha Skvrce!

Prva samostalna izložba dubrovačkog suvremenog fotografa Miha Skvrce bit će otvorena u utorak, 4. travnja u 19 sati u Galeriji Rondo Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Na izložbi će biti prikazan ciklus od pedeset polaroid fotografija nastalih u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Kustosica izložbe Petra Golušić za rad Miha Skvrce u izložbenom katalogu zapisuje kako se on zasniva u unutrašnjim zonama, na mišljenju te kako suvremeni fotograf radi seriju polaroida (2018. – nadalje) neoštre zbilje koju na momente apstrahira (snima se kadar postavljenog zamagljenog stakla u kojemu je odraz). Njezini se bridovi bilježe, a kadrovi odmah razvijaju. Događa se intimna duboka pripovijest koja rječnikom dospijeva u univerzalnu zonu.

Golušić u izložbenom katalogu navodi i kako nas: „Radovi Miha Skvrce uvode u bridove svijeta i u nematerijalno. Otvaraju pogled u iščitavanje tajni, omogućavaju uranjanje u meditativna iskustva, prostranstva mira, apsolutne slobode i istine. Uprizoruje se neprestano kretanje („… kretanje koje je kretanje postojanja, kretanje u kome se zrcali dijalektičnost sveg bivanja i bitka samog.“) i mijenjanje u razvoju različitih oblika duha te se uvijek participira na ostvarenju apsolutnog. „Jer duh, prije no što dospijeva do istinskog pojma svoje apsolutne biti, mora proći kroz odvijanje stupnjeva koje je utemeljeno u samom pojmu, a tome odvijanju sadržaja što ga daje samome sebi odgovara izravno s time povezano odvijanje oblika umjetnosti u kojima duh kao umjetnički daje svijest o samome sebi.“

Izložba ostaje otvorena do 21.travnja 2023. godine.

Miho Skvrce rođen je u Dubrovniku 1976. godine gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Upisuje studij slikarstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1997. Na studiju je izučavao fotografiju. Po povratku u Dubrovnik posvetio se umjetničkoj i profesionalnoj novinskoj fotografiji. Radio je kao suradnik u kazalištu Marina Držića od 2003. do 2005. godine. Bio je zaposlen kao fotograf u nekoliko dubrovačkih tjednika. Od 2017. godine zaposlen je kao muzejski fotograf u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Vanjski je suradnik Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Mostaru i brojnih časopisa, znanstvenih publikacija i revija. Njegove su fotografije objavljivane u mnogim katalozima izložbi i knjigama. Radio je na raznim monografijama: Antun Masle, Viktor Šerbu _ fovistički lirik dubrovačkog kolorizma, Tomo Gusić, Milovan Stanić (u izradi) i dr. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji. Živi i radi u Dubrovniku.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist