DuList IN

Frano Mašković ‘Mačak’ uvijek ‘u letu’ i tutta forza!

Frano Mašković 'Mačak' uvijek ‘u letu’ i tutta forza!

Pune ruke posla i vječno u letu – Frano Mašković Mačak itekako je zauzet u posljednje vrijeme. Raduje nas čuti da našeg respektabilnog glumca, pandemiji koronavirusa unatoč, traže, kako snima, radi tutta forza i sve stiže! Od filmova nas posebno veseli jedna lijepa, topla božićna priča, koja će nam svima uljepšati blagdansko vrijeme i nakratko nas odmaknuti od sivila pandemije – slovenskom dugometražnom igranom filmu ‘Kapa’.
—Predivan je to dječji film, o dvoje djece – Eriku i Lučki, koji zabunom uđu u kombi Djeda Božićnjaka koji krade po kućama (smijeh). Priča prati sve peripetije koje im se događaju usput, sve avanture i zaista mogu reći kako se radi o jednom fantastičnom feel good obiteljskom filmu za kraj godine – priča nam Frano. Nažalost, premijera zakazana u Sloveniji za 14. studenog, ipak će se održati u 2022. godini.
—Zbog epidemioloških mjera i broja gledatelja u kinima čekamo bolja vremena u nadi da ćemo 2022. zaigrati u punom kapacitetu kino dvorana – dodaje nam.

Međunarodni festivali
Njegova pak avantura nastavlja se s filmom ‘About the Beginning’.
—Snimao sam ga prije godinu i pol, a trebao bi krenuti s projekcijama po festivalima kroz tri mjeseca. U principu, čekamo da se oglase najvažniji festivali na koje smo poslali film, A ili B festivali, pa ćemo vidjeti što i kako dalje – dodaje kratko. U filmu, kojeg potpisuje Amulio Jose Espinosa, tumači lik Gorana, a uz njega glume Arnolda Noir, Armando Alvarado, Cesar Julio Ortega, Pau Zabaleta i Jaakko Kiljunen. Prisjetili smo se za ovaj broj DuLista i filma ‘Mayday’ redateljice Karen Cinorre, u potpunosti snimanog u Hrvatskoj – u Puli, Rijeci i Opatiji. Od brojnih glumaca posebno se ističe ono Juliette Lewis, a uz našeg Mačka glume i Grace Van Patten, Mia Goth, Havana Rose Liu Soko Théodore Pellerin, Adrian Pezdirc te Zlatko Burić. Film ‘Mayday’ prati lik Ane koja se našla u bajkovitoj i opasnoj zemlji, u kojoj susreće vojsku djevojaka koje sudjeluju u beskrajnom ratu, uzduž neravne obale. Iako Ana u tom uzbudljivom svijetu pronalazi vlastitu snagu, dolazi do spoznaje da nije ubojica kakvu te ratnice žele.

Frano Mašković 'Mačak' uvijek ‘u letu’ i tutta forza!
Juliette Lewis i naš Frano na snimanju filma Mayday

—Sniman prije dvije godine, Mayday je premijeru imao na velikom Sundance festivalu, gdje je jako dobro prošao, a sad kreće u američku distribuciju. Prema informacijama koje dobivam od produkcije, jako je dobro prošao u američkim nezavisnim kinima – ističe nam naš dragi glumac. Onu rečenicu s početka priče, ‘vječno u letu’, potvrđuje i dvjema sjajnim predstavama. Upravo krajem tjedna vratio se iz Crne Gore, sa Cetinja, gdje je Crnogorskom kraljevskom kazalištu Zetski dom imao premijeru predstave ‘Virginia Woolf’ u režiji Paola Magellija. Također, upravo pod kapom ovog priznatog redatelja, s kojim je Mašković nebrojeno puta surađivao – prvi nam na um pada ‘naš’, festivalski Hamlet! – omiljeni dubrovački glumac sa ekipom iz kazališta ZKM premijerno je izveo i ‘Ja sam ona koja nisam’, prema tri drame Mate Matišića – Hrvatska Lolita, Porno film i Žena djevojčica. Mašković ističe kako je premijera prošla jako dobro, te se glumački tim nada i gostovanjima. Ukoliko se nađete u Zagrebu, vrijedi napomenuti i to kako će se izvoditi sve do 17. prosinca. No, ono što ga, kao i brojne njegove kolege, itekako muči, Frano je podjelio s nama. Kako ističe, toplo se nada kako teatar neće ‘zakačiti’ strože epidemiološke mjere.

Frano Mašković 'Mačak' uvijek ‘u letu’ i tutta forza!
‘Ja sam ona koja nisam’, nova uspješnica ZKM-a

—Nitko zapravo ne zna koja je situacija, no malo je suludo da kafići i noćni klubovi rade do ponoć i mogu biti puni uz COVID potvrde dok se teatar vraća na mjere od pedeset ljudi. Mislim da to nije fer prema kazalištu. U cijeloj ovoj situaciji, gdje čak ni Grad Dubrovnik, koji je drugi proračun u Hrvatskoj, ne može može financirati svoje matično, najvažnije kazalište, zapravo je tuga i čemer. A mi koji igramo i dobili smo neka sredstva za program, moramo nekako biti ‘tiho’, ustvari bolje rečeno zadovoljni. Pokušavamo držati glavu iznad vode – zaključit će pomalo sjetno. Ipak, njegov put već je internacionalno dobro ‘utaban’, a mi mu na njemu i dalje želimo – sjajan uspjeh!

Frano Mašković 'Mačak' uvijek ‘u letu’ i tutta forza!
Scena iz Hamleta

Foto: Zvonimir Pandža/FM Instagram

Objavljeno u tiskanom izdanju 10. studenog 2021.

MNJB

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist