Aktualno

Frano Cetinić zatvara Talir

Frano Cetinić zatvara Talir

Poznato okupljalište Dubrovčana, kultni kafić „Talir“ u povijesnoj jezgri Dubrovnika od ponedjeljka zatvara svoja vrata. Razloga je mnogo, a prije svega na odluku vlasnika Frana Cetinića utjecao je gubitak duha Grada.

– Odlučio sam poći u mirovinu – rekao nam je tužno Frano Cetinić.

– Morate znati da sam 40 godina u ovome poslu. Naučio sam raditi cijelu godinu dana, a ne tri mjeseca, kao što je ovaj novi način poslovanja u našem Gradu. I onda jednostavno tako odlučiš – ističe Cetinić. Nije ni on zadovoljan brojem kafića i ugostiteljskih objekata u Gradu, posebno odnosom prema gostima.

– Poslovao sam i za vrijeme Domovinskog rata. Ovo konzumno društvo, način poslovanja u ugostiteljstvu nije ono na što sam ja naučio. Ugostiteljsku školu završio sam 70 – ih godina i naučio na jedan drugi način usluživanja gostiju, a ovo danas je „tko koga prevari“ i jednostavno se  ne mogu snalaziti. Dugogodišnji rad i sve navedeno utjecalo je na moju odluku. Da je ta odluka bila prije godinu dana ja bi se od emocija slomio, ali ovo je odluka koju sam donio nakon dužeg vemena, naravno u dogovoru sa obitelji. Kako 3. listopada  mogu sa 40 godina radnog staža i 60 godina života poći u mirovinu, to je bila prevaga. I toliko sam miran da se čudim sam sebi. Ja sam inače temperamentan da bi bio ovako miran – povjerio nam je Frano Cetinić.

– Postoje sve  te emocije Talira i gostiju, svega što se događalo u ovih 30 godina. No shvatio sam da u ovom potrošačkom društvu tradicija ne znači ništa  – napominje Cetinić koji nakon toliko godina u Antuninskoj ulici, jednostavno je ne može prepoznati, kao ni mnogi građani Grada.  

– Nakon 30 godina ne mogu prepoznati moju Antuninsku ulicu, kako ona izgleda i s kojim načinom se posluje u njoj. I hladne glave sam odlučio tako – dodaje. A stalni gosti i posjetitelji Talira, građani Grada, poznati glumci i umjetnici, žalosno su primili ovu vijest.

– Znate kako je kad nekome 40 godina svakog jutra služiš kavu. Način življenja u Gradu je bio onakav kakav se nikad više neće ponoviti. Bio je to svakodnevni način poslova, dolazaka, odlazaka, ovo još malo funkcionira ljeti, ali s prvim kišama tuga nastaje u ovom Gradu – tužno ističe Cetinić i naglašava:

– Nisam imao snage do prije jučer kazati tim ljudima moju odluku, jer to su šokovi. To su umjetnici, slikari, razni dijapazon ljudi od 80 godina do srednjoškolaca. Najteže mi je bilo kazati ljudima koji u Talir dolaze dugi niz godina. Jer on im je postao način življenja – zaključuje.

A mi ćemo samo na kraju dodati da je zatvaranje kultnog dubrovačkog Talira, još jedan gubitak identiteta Grada i njegovih građana.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo