Aktualno

Franković: Tvrđava Imperijal je vraćena Gradu i građanima!

srdj imperijal003

-Od danas možemo reći da se tvrđava Imperijal vratila doma i da njome gospodare Grad i građani – rekao je gradonačelnik Mato Franković na izvanrednoj konferenciji za medije koju je sazvao u 16 sati. Naglasio je da je ovo povijesni dan za naš Grad.

-Naime, prije sat vremena sam dobio pravorijek s Arbitražnog sjedišta Hrvatske gospodarske komore u predmetu poništenje koncesijskog ugovora tvrđave Imperijal – otkrio je gradonačelnik.

-Kao što znate, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je na sjednici donijelo odluku o poništenju koncesije tvrđave Imperijal, istovremeno sukladno ugovoru potpisanom od strane tvrtke Razvoj Golf d.o.o. i Grada Dubrovnika, u slučaju bilo kakvih sporova nadležan je Arbitražni sud u Zagrebu. Arbitražni rokovi odnosno sudište je trajalo već neko vrijeme i danas smo dobili pravorijek kako su svi zahtjevi tvrtke Razvoj Golf u potpunosti odbačeni. Što znači da od danas službeno možemo reći kako je tvrđava Imperijal vraćena Gradu i njegovim građanima i kako Grad konačno, u slučaju tvrđave Imperijal, može započeti s postupcima kako bi je rekonstruirao, uredio i doveo u stanje da ona bude ono što je zapravo uvijek trebala biti – simbol obrane Grada i Muzej Domovinskog rata – rekao je gradonačelnik te dodao kako je odluka konačna i nema mogućnosti žalbe.

-Mi nakon ovog smo potpuno legitimni ulagati sredstva u prostorno-plansku dokumentaciju. Odmah krećemo s izradom idejnog rješenja, a onda i izradu glavnog projekta i u konačnici ishođenje svih potrebnih akata kako bi rekonstruirali tvrđavu Imperijal sa samo jednom namjenom kao što sam rekao, a to je Muzej Domovinskog rata. Sada su, jasno je, formalno-pravno ispunjeni svi uvjeti koje smo čekali određeno vrijeme i možemo krenuti na posao – rekao je Franković. Upitan o bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću i njegovom govoru na sudu, Franković je odgovorio kako je to bilo Arbitražnom sudu  u Parizu te kako je taj postupak još uvijek u tijeku.

-Mi imamo jedan pravorijek, ali se vodi još jedan postupak pa bih sačekao još određeno vrijeme da to prođe pa onda ću moći reći konkretno. Dovoljno je reći da je bivši predsjednik RH bio svjedok na strani tužitelja, dakle protiv svoje vlastite države. To je drugi postupak. Koncesija tvrđave Imperijal je razriješena sto posto, ta priča je završena s današnjim danom i možemo reći da u potpunosti vladamo cijelim postupkom i tu je stavljena točka na i. Što se tiče tog drugog postupka, još se tu vode sitni postupci, tu nas, odnosno državu zastupa Državno odvjetništvo. Ovdje bih se posebno zahvalio odvjetničkom društvu koje nas je zastupalo pri Arbitražnom sudu u Zagrebu. Zato od danas slobodno punim plućima možemo reći tvrđava Imperijal se vratila doma i njom gospodare isključivo Grad i građani – zaključio je Franković.

Otvara li se navedenim druga faza po pitanju ceste na Bosanci, Franković je rekao: ‘Apsolutno da’. Može li ovaj ishod utjecati na druge postupke, Franković je naglasio: ‘To ne znam. Nama je ovo važno. Čim sam ovo dobio, sazvali smo konferenciju za medije. Htio sam zapravo da vi imate ekskluzivu o ovom što se dogodilo’.

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist