Sport

FRANE ĆIRAK I VLAHO NENADIĆ Glavni fokus je iduće Europsko prvenstvo. Bilo bi lijepo osvojiti medalju!

vlaho nenadic frane cirak

Kad je Vlaho Nenadić ostao peti na svijetu na 100 metara slobodno, druš­tvene mreže su bile prepune čestitki za mladog Dubrovčanina. Na Svjet­skom juniorskom prvenstvu u Izraelu, u konkurenciji od 97 svjetskih junior­skih plivača, isplivao je i osobni rekord, a s kojim bi na prethodno održanom Europskom prvenstvu osvojio zlato. Tada ga, nažalost, nije služilo zdrav­lje pa nije ostvario neki bolji rezultat. Također, novim je rekordom Nenadić postao i najbrži sedamnaestogodiš­njak u povijesti Hrvatske. Impresivno, za ‘tek’ peto mjesto. Nenadić će nam reći kako samo sudjelovanje na Svjet­skom prvenstvu predstavlja čast jer se na njemu natječe plivačka elita.

— A, postići peti plasman u svijetu – to je nagrada! To je stvarno lijep osje­ćaj. Kad sam vidio rezultat, nije mi došlo sto posto do glave o čemu se radi, ali kasnije, kad sam shvatio o kakvom se rezultatu radi, osjećao sam se fenomenalno. Kao da sam na vrhu svijeta! – rekao je Nenadić.

Za njega je sudjelovanje na Svjet­skom prvenstvu u Izraelu bilo lijepo iskustvo jer, kako kaže, mogao je osje­titi jedno drukčije okruženje. Osim što je ostvario veliki uspjeh i ostao peti u disciplini 100 metara slobdno, Nenadić je sudjelovao i u štafeti reprezentacije. Ušli su u finale i ostali šesti. Ponovno odličan uspjeh za ‘malu’ Hrvatsku koja se natjecala među brojnim reprezenta­cijama u plivanju.

vlaho nenadic
Vlaho Nenadić

— Štafeta je opet neki drugi svijet za sebe, od individualnih trka. Svi su više nabrijani i, rekao bih, 10 posto bolji jer se među ostalim radi o timskoj utrci. Svatko je dao sve od sebe te smo ostva­rili šesti plasman, što je izvrsno. To je dobar poticaj za dalje – rekao je Nena­dić koji je počeo plivati s četiri godine. Ozbiljnije djelovanje u plivanju započi­nje negdje u 2019. godini, dok je ozbilj­nije rezultate počeo ostvarivati tijekom posljednjih godinu dana.

— De facto sam tek sada počeo ulaziti u svijet plivanja. U bazenu sam uvijek opušten, ali sam sada više koncentri­raniji cijelo vrijeme. Trenutno ga više shvaćam kao zanimanje – dodao je.

Ogroman uspjeh
Njegov trener, kao i trener juniorske reprezentacije Hrvatske u plivanju Frane Ćirak, ponovno ističe kako je Nenadićev rezultat – veliki uspjeh. Do njega nije bilo lako doći, uložili su izra­zito velik trud i rad tijekom priprema ovog ljeta.

— Radi se o ogromnom uspjehu, prije svega jer je plivanje globalni sport. Uz atletiku je na Olimpijskim igrama najgledaniji sport i uvijek su pune tribine. U cijelom svijetu je taj sport na vrlo visokoj razini. Još kad pogle­damo u kontekstu nas kao Hrvatske, gdje imamo jako malu bazu plivača, u odnosu na neke druge zemlje. U finalu štafete, u kojoj je Vlaho sudjelovao, bile su Sjedinjene Američke Države, Kina, Italija, Australija i Kanada. To su velike, svjetske plivačke velesile, ali općenito zemlje koje imaju više plivača, nego što mi imamo stanovnika – rekao je. Tako­đer, kako kaže, puno više ulažu u pli­vanje te se bolje prate mladi plivači, od samih početaka kad se pokaže da su perspektivni.

frane cirak
Frane Ćirak

— Imaju svoje razvojne centre gdje okupljaju najbolje plivače te ih kasnije razvijaju. Mi smo, na neki način, pre­pušteni sami sebi i ovome što imamo u Gradu i klubu. Imamo i nešto malo pomoći saveza, ali to su sve nekakve ‘mrvice’. Zato je ovaj uspjeh ogroman. Još doći u takvu konkurenciju! Na samom Svjetskom prvenstvu su sudje­lovale 94 zemlje i oko 700 plivača. Svi najbolji plivači do 18 godina su bili na tom natjecanju. Vlaho je tek sedamna­estogodišnjak. Sljedeću je cijelu godinu junior i s time je ovaj uspjeh još veći!

Najbrži sedamnaestogodišnjak
Ćirak dodaje i kako svaki rezultat, koji se ispliva u bilo kojoj disciplini, nosi određeni broj FINA bodova. Svjetski rekord u disciplini 100 metara slo­bodno nosi tisuću bodova, a svaki rezultat koji je ispod toga, nosi odre­đeni manji broj bodova. Nenadić je otplivao rezultat od 848 bodova, što je, kako govori njegov trener, jako puno bodova za njegovu dob.

— Nevjerojatna je sama činjenica da je Vlaho najbrži sedamnaestogodiš­njak u povijesti Hrvatske. I to u disci­plini 100 slobodno koja je elitna disci­plina u svijetu plivanja, kao što je utrka na 100 metara u atletici. Najzanimlji­vija je i najgledanija disciplina s naj­većom konkurencijom. Treba uzeti u obzir činjenicu kako je Hrvatska kroz povijest imala odličnih plivača. To je, primjerice, Duje Draganja, osvajač olimpijskih medalja, koji čak ni s 18 godina nije imao brže vrijeme nego Vlaho sada. Možda nekome, kad čuje da je ostao peti, može ‘zvučati’ druk­čije nego nama. Ali, vidim da smo imali dosta pozitivnih komentara i čestitki po društvenim mrežama što nam je drago – kazao je Ćirak.

Frane Cirak Vlaho Nenadic i Juraj Barcot
Frane Ćirak, Vlaho Nenadić i Juraj Barčot

Spomenut će i pohvaliti Juraja Barčota, Nenadićevog vršnjaka te klupskog i razrednog kolegu koji je također kao reprezentativac sudjelovao na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu. Prisjetio se i kako su u prethodnim godinama Mario Šurković i Michel Brassard nastupali na Europskom juniorskom prvenstvu, a Šurković lani i na Mediteranskim igrama na kojima je plivao finale.

— Imamo kontinuitet od pet, šest godina nastupa Jugovih plivača na velikim, međunarodnim natjecanjima. Mislim da imamo odličnu perspektivu. Često se spominje kako hrvatsko pliva­nje ima problem jer već dugo godina na seniorskoj razini ne ostvaruje velike rezultate. To zaista i jest problem – taj prelazak naših juniora u seniorsko pli­vanje. Smatram da pojedini treneri, pogotovo iz manjih gradova i klubova, radimo dobar posao i uspijevamo dove­sti plivače do neke razine. Taj prijelaz iz juniora u seniore zahtijeva odre­đeno razdoblje adaptacije. Tu dolazi do nekakvog ‘štekavanja’ jer plivači nisu adekvatno popraćeni od strane klubova, gradova i saveza. A sustav školovanja im nikako ne ide na ruku. Nažalost, uz plivanje ne mogu imati kvalitetan studij, kao i obrnuto. Teško je i studirati i biti vrhunski sportaš. Općenito, u sportu na hrvatskoj razini nedostaje razumijevanja za mlade vrhunske sportaše. Nadam se da će u budućnosti imati veću potporu po tom pitanju, a posljedično ćemo i mi treneri dobiti više prilike raditi sa seniorima – rekao je Ćirak.

Medalja na Europskom
Od idućih natjecanja, ovaj dvojac spo­minje Europsko prvenstvo u malim bazenima, ali i neka natjecanja na svjetskoj razini.

— Neki glavni fokus, odnosno cilj je Europsko prvenstvo za juniore u srpnju iduće godine. Još se ne zna gdje će se održati. Bilo bi lijepo izboriti medalju – kazao je Nenadić kojeg će na njegovom sportskom ‘putovanju’ pratiti trener Ćirak. A, mi se nadamo da ćemo iduće godine dočekati europskog prvaka!

Pročitajte još

NEOČEKIVANI REZULTAT! Amerikanci pobijedili Barakude

Dulist

Na tjednom parskom turniru bridža najbolji su Majstorović i Zvrko!

Dulist

Barakude će u petak odigrati posljednju prijateljsku utakmicu uoči Pariza!

Dulist