Grad

FOTOGALERIJA Velika akcija spašavanja školaraca

Pokazna vježba hitnih službi u OS Ivana Gundulića

 

Danas je u OŠ Ivana Gundulića bilo zaista nezaboravno, pogotovo za učenike. Provela se vježba evakuacije i spašavanja u trajanju od gotovo sat vremena.

Tako su učenici imali priliku u zgradi, na parkiralištu te na terenu vidjeti kako rade službe zaštite i spašavanja našeg grada.

Tema vježbe je evakuacija i spašavanje učenika i djelatnika iz zgrade osnovne škole Ivana Gundulića u slučaju požara, a cilj joj je provjera Plana evakuacije OŠ Ivana Gundulića te spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja koje djeluju na području grada Dubrovnika.

Na ovaj način provjerio se sustav zaštite i spašavanja a na temelju stečenih iskustava doradit će se Planovi zaštite i spašavanja s ciljem daljnjeg unapređenja sustava.

Naznačena vježba provodi se i povodom obilježavanja 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Prijedlog elaborata vježbe izradio je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić dok su svi sudionici vježbe razradili i uskladili svoje operativne aktivnosti.

Na vježbi će sudjelovati Stožer zaštite i spašavanja grada Dubrovnika, OŠ Ivana Gundulića, PUZSŽupanijski centar 112 Dubrovnik, PU dubrovačko neretvanska – PP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, HGSS Stanica Dubrovnik, Zavod za hitnu medicinu DNŽ- HMP Dubrovnik i Gradsko društvo crvenog križa Dubrovnik.

 SCENARIJ VJEŽBE

U vrijeme dok u učionici broj 72 nije bilo učenika ni učitelja u istoj je došlo do kratkog spoja i informatički uređaj se zapalio. Vatra je zahvatila stol na kojemu je stajao, a potom se proširila i na ostale dijelove inventara učionice. Upalio se sustav vatrodojave i učiteljica je dozvala ravnateljicu, a ona je odmah zapovjedila da se zvonom alarmiraju učenici, učitelji i osoblje škole i da se pristupi evakuaciji zgrade, sukladno Planu evakuacije.

Odmah potom telefonom obavještava Županijski centar 112 Dubrovnik o događaju, koji obavijest prenosi Operativnom centru JVP Dubrovački vatrogasci, Zavodu za hitnu medicinu DN županije – Hitnoj medicinskoj pomoći Dubrovnik, OKC PU Dubrovačko neretvanskoj, Stožeru ZIS –a Grada Dubrovnika i HGSS-Dubrovnik.

Pristupa se gašenju požara, a obzirom da je nekoliko učenika ostalo zarobljeno u zgradi, potrebno ih je spasiti. Spašavanje se obavlja auto-ljestvama, a potragom za nestalom osobom pomoću potražnog psa. Povrijeđenim učenicima pruža se prva i psihološka pomoć te ih se medicinski zbrinjava.

Cilj vježbe je provjera Plana evakuacije Osnovne škole te spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika.

Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrat će se i brzina intervencije žurnih službi, te potreba mijenjanja Plana evakuacije, kako bi isti postao još operativniji.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist