Grad

[FOTOGALERIJA] Ekipa iz Kluba 65+ u điru s Lidijom Begić

[FOTOGALERIJA] Ekipa iz Kluba 65+ u điru s Lidijom Begić

Umirovljenici Kluba 65+ pri Crvenom križu Dubrovnik posjetili su danas muzej Rupe i Knežev dvor, pod stručnim vodstvom turističke vodičice Lidije Begić. Vođenje je započelo na Brsaljama, a tijekom šetnje su upoznati i sa zanimljivim povijesnim detaljima grada. Viši kustos, voditelj Etnografskog muzeja Rupe, Ivica Kipre, predstavio im je izložbu ‘Šarm i sjaj župskih kupališta’.

– Umjesto da popodne imamo sastanak, kao i svakog četvrtka, mi smo se dogovorili da ćemo se danas družiti ovdje u Gradu. Sutra je Noć muzeja, a ovo je danas Dan muzeja za našu grupicu. Zamolila sam Lidiju Begić da nam pokaže ono što bi bilo dobro znati i zato smo bili u muzeju Rupe i u Kneževom dvoru. Jako smo zadovoljni, dva sata smo prođirali muzejima, doznali neke podatke o muzejima koje nemamo napisane na letcima ili u katalozima, a naša Lidija ih je prikupila i vrlo vješto prenijela. Podatke koje nam je iznijela prije ćemo zapamtiti, nego podatke o, primjerice, duljinama, visinama i godinama – istaknula je Antonija Vlašić, voditeljica radionice literarno-recitatorske u Klubu 65+ pri Crvenom križu Dubrovnik.

Turistička vodičica Lidija Begić podijelila je za DuList detalje i dojmove s današnjeg vođenja i naglasila važnost volontiranja pripadnika Društva turističkih vodiča.

– Što se tiče ove današnje šetnje, koja je potrajala puna dva sata, kao vodič sam se odazvala na poziv Kluba 65+, našeg kluba umirovljenika. Kako sam članica Društva turističkih vodiča Dubrovnik, volonitiranje nam je u krvi i to je nešto što radimo u mjesecima izvan sezone. Prvenstveno smo otvoreni školama grada i županije i ovim putem mogu pozvati sve koji se još nisu prijavili, da se prijave. Veljača je razdoblje kada intezivno vodimo škole, a već su prijave počele pristizati kao i godinama prije i desetljećima prije. Jednako tako, Društvo turističkih vodiča rado se odaziva svim udrugama, ne samo s područja Dubrovnika, nego i s područja Hrvatske jer ujednačeno smo i s drugim društvima otvoreni za različite aktivnosti – rekla je Begić.

– Bilo je pravo zadovoljstvo volontirati, odnosno provesti Gradom gospođe i gospara jer u ovom klubu umirovljenika ima veći broj gospođa koje nisu rođene u Dubrovniku, nego su vjerojatno tu došle udajom ili poslom. Imaju jako otvoreno srce prema Dubrovniku i dubrovačkoj prošlosti pa su postavljale vrlo zanimljiva pitanja, dakle, pored svega što im je predstavljeno – naglasila je Begić.

– U susret nam je izašao i viši kustos Ivica Kipre, etnolog i povjesničar umjetnosti, kao i voditelj Etnografskog muzeja. Profesionalno je predstavio veliku izložbu koja se otvorila 28. prosinca, izložbu o župskim kupalištima i 100 godina turizma Župe. Razgalio ih je i podsjetio na detalje iz njihove mladosti. Nakon toga smo došli posjetiti, dakle, prema njihovom izboru, otvorenu Kneževu kapelicu u Kneževom dvoru, a detalje o Kneževom dvoru smo uklopili u cijelu priču – istaknula je Begić.

– Današnje vođenje je zapravo gospođama i gosparu bila uvertira za Noć muzeja. Netko bi se pitao zašto su baš danas došli u posjet muzejima, ali to je napravljeno vrlo mudro. Danas po ovom prekrasnom danu došli su i u dva sata pogledali što ih najviše zanima. Također, uzeli su i program, tako da sutra, večer koju sigurno neće preskočiti će otići u posjet prema svojim interesima i tako izbjeći gužvu na drugim prostorima – zaključila je Lidija Begić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović