Kultura

FOTO / ŽITNICA RUPE Bili ribar ili ne, ovoj izložbi ne možete prigovoriti

Sjajnu izložbu ‘Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar’ možete pogledati sve do 13. svibnja u žitnici Rupe.

Ideja, koja je nastala kao projekt međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Zadar, otvorena je ovog petka, a na njoj se predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova u antici.

Od mitoloških motiva, pa sve do morskih božanstava na raznim predmetima – proizvodnja, ribarstvo, te sve vezano uz more, možemo reći, miijenjalo se samo u detaljima. Budući da se ribolov razvija još od prapovijesti, svakako predstavlja važan dio svakodnevnoga života. Tomu svjedoče upravo brojni arheološki predmeti, a prezentirana građa dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potiče iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Autorica izložbe, Dušanka Romanović, istaknula je kako je izložba podjeljena u pet manjih cjelina. U prvom dijelu izložen je ribarski pribor kao što su udice, osti, keramički utezi, zatim umjetnički predmeti s raznim morskim motivima mitoloških scena, školjke, ostaci kralježaka riba koje su ribari koristili kao alat i slično, naglasila je autorica.

Kroz sva ova stoljeća, ništa se nije zapravo promijenilo u ribarenju. Udice, mreže, mamci koriste se i danas – dodala je Romanović, dok je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula kako slijedi uzvratno gostovanje Muzeja u Zadru s izložbom ‘Antički vodovod Vodovađa-Cavtat’, te kako ovog petka otvorena izložba predstavlja nastavak vrijedne i višegodišnje suradnje kroz koji je dubrovačka publika imala priliku upoznati jedan dio bogatog fundusa iz Zadra.

– Na temelju arheološkog nalaza ribarskog alata i pribora ova izložba donosi podatke i spoznaje o jednom od tradicijskih zanimanja našeg primorja u antičko doba. Ovo je četvrta izložba u nizu koja je održana u Dubrovačkim muzejima, a koja se bavi antičkim razdobljem – ističe Vilać.

Pročitajte još

Predstavljanje knjige ‘Libreta iz ostavštine Luke Dropca u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik’

Dulist

OVOG ČETVRTKA U TEATRU ‘Prvih 50 godina – Tonko Jović u Gradu i o Gradu’

Dulist

PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE Upoznajte čuvare mašte koji istražuju površinu Sna!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija