Kultura

FOTO Violinistici Evi Šulić dodijeljena Nagrada Ivo Dražinić

U Kneževom dvoru se u utorak navečer održao koncert povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Uz DSO pod ravnanjem maestra Ivana Huta u prvom su dijelu nastupili mladi umjetnici iz glazbenih škola iz Županije: Jelena Lazarević, flauta; Nela Bulum, klarinet; Ivana Đanić, violina; Marta Kekez, violončelo i Josip Hađinac, tenor. Ovi su sjajni mladi glazbenici još jednom dokazali da se dubrovačka glazbena scena ne mora brinuti za budućnost jer ćemo ih zasigurno i u budućnosti pratiti na njihovom umjetničkom putu.

Nakon pauze izveden je Koncert za violinu i ork. u D duru, op. 35 P.I. Čajkovskog u izvedbi DSO-a i mlade uspješne violinistice Eve Šulić. Svojim umijećem i virtuoznošću oduševila je brojnu publiku u Dvoru uz višeminutni pljesak i ovacije.

Potom su Damir Milat, ravnatelj DSO-a i Sanda Vojković iz Laus Akademije Dubrovnik najavili dodjelu Nagrade Ivo Dražinić koja se već šestu godinu dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku.

Dobitnica ovogodišnje nagrade je Eva Šulić, koja je uz cvijeće dobila plaketu i medalju, uz poruku da se nadaju da će i dalje nastupati u prekrasnom ambijentu Dvora i prenositi svoju umjetnost na publiku i mlađu generaciju glazbenika.

Eva Šulić (1997.) započela je svoje školovanje na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru kod profesorice Zorice Todorović sa samo četiri godine. Već sa devet godina nastavlja učiti na Konzervatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fistera. Od 2011. do 2015. godine pohađala je pripremni studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču kod profesora Leonida Sorokowa. Trenutno nastavlja s postdiplomskim studijem na Scholi Cantorum u Parizu s prof. Violetom Smailović Huart. Godine 2017. Eva započinje suradnju s čelisticom Tonkom Javorović i pijanistom Davidom Vukovićem u Triu Eusebius. Trio je 2019. osvojio međunarodno natjecanje Ferdo Livadić, te Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u kategoriji standardnih komornih sastava. 2021. godine osvojili su glavnu nagradu tribine Darko Lukić. Zajedno su nastupili na uglednim festivalima. Od 2021. godine Eva je članica Simfonijskog orkestra HRT kao zamjenica koncertnog majstora. Sudjelovala je na mnogim glazbenim natjecanjima. Višestruka je dobitnica prvih nagrada na Slovenskim državnim natjecanjima TEMSIG, 2006. i 2009. Osvojila je apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars nova u Trstu, a 2013. primila je zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju Giuseppe Tartini u Piranu. U Beču je 2016. pobijedila na prestižnom Stefanie Hohl natjecanju. U 2021. Eva je osvojila prvu nagradu na Natjecanju Papandopulo, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula. Dobitnica je prestižne nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu Fonda Stjepan Šulek 2021.

Foto: Oleg Tošović

Pročitajte još

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

Dulist

[FOTO] MJESEC MLADEŽI I DSO-a Neki su nastupili, a neki se upoznali sa svijetom glazbe!

Dulist

Ionescove ‘Stolice’ u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija