Kultura

FOTO Violinistici Evi Šulić dodijeljena Nagrada Ivo Dražinić

eva sulic 1

U Kneževom dvoru se u utorak navečer održao koncert povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Uz DSO pod ravnanjem maestra Ivana Huta u prvom su dijelu nastupili mladi umjetnici iz glazbenih škola iz Županije: Jelena Lazarević, flauta; Nela Bulum, klarinet; Ivana Đanić, violina; Marta Kekez, violončelo i Josip Hađinac, tenor. Ovi su sjajni mladi glazbenici još jednom dokazali da se dubrovačka glazbena scena ne mora brinuti za budućnost jer ćemo ih zasigurno i u budućnosti pratiti na njihovom umjetničkom putu.

Nakon pauze izveden je Koncert za violinu i ork. u D duru, op. 35 P.I. Čajkovskog u izvedbi DSO-a i mlade uspješne violinistice Eve Šulić. Svojim umijećem i virtuoznošću oduševila je brojnu publiku u Dvoru uz višeminutni pljesak i ovacije.

Potom su Damir Milat, ravnatelj DSO-a i Sanda Vojković iz Laus Akademije Dubrovnik najavili dodjelu Nagrade Ivo Dražinić koja se već šestu godinu dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku.

Dobitnica ovogodišnje nagrade je Eva Šulić, koja je uz cvijeće dobila plaketu i medalju, uz poruku da se nadaju da će i dalje nastupati u prekrasnom ambijentu Dvora i prenositi svoju umjetnost na publiku i mlađu generaciju glazbenika.

Eva Šulić (1997.) započela je svoje školovanje na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru kod profesorice Zorice Todorović sa samo četiri godine. Već sa devet godina nastavlja učiti na Konzervatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fistera. Od 2011. do 2015. godine pohađala je pripremni studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču kod profesora Leonida Sorokowa. Trenutno nastavlja s postdiplomskim studijem na Scholi Cantorum u Parizu s prof. Violetom Smailović Huart. Godine 2017. Eva započinje suradnju s čelisticom Tonkom Javorović i pijanistom Davidom Vukovićem u Triu Eusebius. Trio je 2019. osvojio međunarodno natjecanje Ferdo Livadić, te Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u kategoriji standardnih komornih sastava. 2021. godine osvojili su glavnu nagradu tribine Darko Lukić. Zajedno su nastupili na uglednim festivalima. Od 2021. godine Eva je članica Simfonijskog orkestra HRT kao zamjenica koncertnog majstora. Sudjelovala je na mnogim glazbenim natjecanjima. Višestruka je dobitnica prvih nagrada na Slovenskim državnim natjecanjima TEMSIG, 2006. i 2009. Osvojila je apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars nova u Trstu, a 2013. primila je zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju Giuseppe Tartini u Piranu. U Beču je 2016. pobijedila na prestižnom Stefanie Hohl natjecanju. U 2021. Eva je osvojila prvu nagradu na Natjecanju Papandopulo, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula. Dobitnica je prestižne nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu Fonda Stjepan Šulek 2021.

Foto: Oleg Tošović

Pročitajte još

GOSTOVANJE U DRŽIĆA Izvedena predstava ‘Tata’ u režiji Zorana Mužića

Dulist

HOMMAGE NIKOLI NINU DUBČIĆU Izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Igre boja’

Dulist

PREMIJERA ZA NAJMLAĐE ‘Pčelice zujalice’ u Teatru

Dulist