Grad

FOTO/VIDEO Uručene nagrade laureatima, Festa može početi!

Bez obzira na razlike među nama više nas stvari spaja nego razdvaja, a Gradsko vijeće i dalje će biti ključno mjesto gdje će se planirati i donositi odluke vezane za budućnost našega grada – rekao je na otvaranju svečane sjednice Gradskog vijeća uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica čestitavši posebno gradonačelniku što je našemu gradu otkrio EU fondove.

-Europske vrijednosti utkane su u mire našega grada. Ovo je mjesto na kojem se svi, bez obzira na razlike, osjećaju ugodno. Želimo graditi dobre odnose sa svima koji žele istinsko prijateljstvo i suradnju. S posebnim poštovanjem pozdravljam sve hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, civilnih žrtava rata. Znali smo i znat ćemo zaštititi vrijednosti Domovinskog rata. Nikad nećemo surađivati s onima koji krivotvore povijest i izvrću istinu o napadu na naš grad. Povijest ne možemo promijeniti, ali možemo i moramo stvarati bolju budućnost – rekao je Potrebica i dodao: ‘Vodeći se postulatima slavne Dubrovačke Republike skladom, mjerom, odgovornosti, zaštitom javnog interesa, poniznosti i skromnost nastavit ćemo predano raditi za prosperitet našega grada’.
Nakon videa, kojim je Grad brojnim uzvanicima, među kojima su premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi RH, prikazao najznačajnije projekte koji su završeni ili započeti u protekloj godini, riječ je uzeo gradonačelnik Mato Franković.

-Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti uoči Feste sv. Vlaha kojeg od davnina dubrovački puk vjerno slavi kao svog nebeskog zaštitnika. Na krilima velikog investicijskog zamaha i najvećeg proračuna u povijesti ušli smo i u novu kalendarsku godinu – rekao je Franković dodavši kako Grad, osim što razvoja vlastite projekte, partnerski sudjeluje i u drugim velikim projektima poput Državnog arhiva i studentskog doma.

-U nešto više od godinu dana osigurali smo preko 80 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Puno toga se danas radi nakon dugo vremena. Škola Montovjerna prva je novogradnja u osnovnoškolskoj i obrazovnoj infrastrukturi od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća dok je škola Lapad prva škola koja je za obnovu koristila EU sredstva. Turizmu smo pružili novu priliku da se slobodno razvija na održivim i odgovornim principima. Odredili smo smjer kojim želimo krenuti naprijed stvarajući novu vrijednost čuvajući stoljetni kamen, ali ne gušeći gospodarstvo – istaknuo je gradonačelnik dodavši kako je ova gradska uprava imala hrabrosti napraviti i neke nepopularne poteze.

-Konsolidirali smo gradske tvrtke i učinili ih snažnim nositeljima ulaganja. Vodovod danas nosi niz investicija, širi svoju mrežu tamo gdje je nije bilo. Libertas koristi EU sredstva kako bi osuvremenio svoju flotu, a učvrstio je i narušene odnose s općinama – rekao je Franković dodavši kako se ne žele ignorirati trendovi, ali ne smijemo nikad zaboraviti niti tko smo na što nas obvezuje živo povijesno nasljeđe ovog grada.

-Vođeni viteškom odlučnošću Orlanda, učeći od razboritosti naših predaka odlučni smo nositi se sa svim izazovima i predano raditi na svim obećanjima koje smo dali. Od našeg Parca, simbola dubrovačke tradicije, neovisnosti i slobode učimo o poniznosti i razboritosti, a tražimo providnost i zaštitu. Netko prije nas podigao je ovaj grad i na nama je, a ne na nekome drugome, da o njemu skrbimo s pažnjom i s poštovanjem, onako kako ga sveti Vlaho čuva na dlanu svoje čvrste ruke – rekao je gradonačelnik spomenuvši se i poginulih branitelja koji su svoje živote dali za našu slobodu.

-Kao cijenu slobode nikad nećemo zaboraviti dubrovačke anđele, nevinu djecu koja su položila svoje živote tijekom Domovinskog rata – spomenuo se i poginule djece gradonačelnik, a govor je zaključio riječima:
-Živio sveti Vlaho. Slavimo ga kako i doliči njegovom vjernom puku.

Nakon prigodnih govora župana Nikole Dobroslavića i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Branka Bačića sve je pozdravio i premijer Andrej Plenković.

-Prisjećamo se slavnih vremena dubrovačke povijesti i dugujemo zahvalnost svima koji su utkali svoje živote, znanje i trud u izgradnju ovog jedinstvenog grada, a posebno hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i Dubrovnika. Festa sv. Vlaha nas podsjeća na uspjeh, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovčana kroz povijest. Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi Dubrovnik je kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima. Dubrovačka Republika ima posebnu važnost u hrvatskoj povijesti. Ona je punih 450 godina bila slobodan i neovisan simbol hrvatske samostalnosti. Brojni su dubrovački velikani zadužili Hrvatsku i ovo je prilika da im odamo priznanje – rekao je premijer Plenković dodavši kako je jučer u Kneževom dvoru održana sjednica Vlade, u jednom od najviših spomenika kulture, danas najposjećenijem povijesnom muzeju.

-Dali smo podršku gospodarskom rastu županije i Dubrovnika. Donesene su odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4,5 milijardi kuna. Na prvom su nam mjestu naši građani – rekao je Plenković dodavši kako je ova Vlada predana ravnomjernom razvoju Hrvatske. Spomenuo se i dubrovačkih turističkih rekorda istaknuvši kako razumije potrebu gradonačelnika da turizam bude održiv, uređen i s respektom ovog bisera povijesti i kulture.
Spomenuo se i Pelješkog mosta i projekta Zračne luke Dubrovnik.

-Jednom zauvijek ćemo nakon puna tri stoljeća prekida kopnene povezanosti ponovno spojiti hrvatski jug s ostatkom Hrvatske. No, treba napomenuti kako se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Bez tih bespovratnih 357 milijuna eura takav projekt bilo bi teško realizirati, kao i 160 milijuna eura kojima se sufinancira Zračna luka Dubrovnik – rekao je Plenković spomenuvši se i onih koji nas na političkoj sceni Hrvatske ‘na demagoški i populistički način žele zasuti informacijama o tome da je dobro izaći iz EU’.

-Pitajte ih kako bi oni financirali Pelješki most i obnovili Zračnu luku – rekao je premijer.

-Dubrovnik je kroz povijest uz zagovor i zaštitu sv,. Vaha postigao zavidne uspjehe, a danas neprocjenjivo doprinosi ugledu Hrvatske i svatko od vas u tome ima svoj obol i na tome vam zahvaljujem – rekao je Plenković dodavši kako će Vlada nastaviti partnersku suradnju, uvažavajući sve ono što je bitno za Grad i Županiju.
Najsvečaniji dio današnje sjednice jest dodjela nagrada ovogodišnjim Laureatima. Maestro Đelo Jusić dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, a godišnje nagrade dobili su Luciano Capurso, Daniel Guischard u čije je ime nagradu preuzeo Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci, Dubravko Kovačević, prof. dr. sc. Luko Milić i NK GOŠK Dubrovnik 1919. uz 100. obljetnicu nogometa u Dubrovniku.

U ime maestra Đela Jusića nagradu je preuzeo Đelo Jusić mlađi, koji se u ime svih laureata obratio nazočnima.

-Iznimna mi je čast pripala da se zahvalim u ime svih ovogodišnjih laureata, a posebna čast mi je da se zahvalim u ime oca. Prenosim vam njegove pozdrave. Izuzetno je počašćen ovom nagradom, a ja sam danas najponosniji sin na svijetu – rekao je Jusić.

 

Pročitajte još

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Dulist

Ivica Cumeljan podijelio svoja iskustva iz Domovinskog rata sa školarcima Mokošice

Dulist

SVAKOG PONEDJELJKA ŠALJU PAKETE ZA VUKOVAR! Učiteljica Dora Fiorenini i profesor Jozo Serdarević u misiji za potrebite

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija