Grad

FOTO/VIDEO Uručene nagrade laureatima, Festa može početi!

FOTO/VIDEO Uručene nagrade laureatima, Festa može početi!

Bez obzira na razlike među nama više nas stvari spaja nego razdvaja, a Gradsko vijeće i dalje će biti ključno mjesto gdje će se planirati i donositi odluke vezane za budućnost našega grada – rekao je na otvaranju svečane sjednice Gradskog vijeća uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica čestitavši posebno gradonačelniku što je našemu gradu otkrio EU fondove.

-Europske vrijednosti utkane su u mire našega grada. Ovo je mjesto na kojem se svi, bez obzira na razlike, osjećaju ugodno. Želimo graditi dobre odnose sa svima koji žele istinsko prijateljstvo i suradnju. S posebnim poštovanjem pozdravljam sve hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, civilnih žrtava rata. Znali smo i znat ćemo zaštititi vrijednosti Domovinskog rata. Nikad nećemo surađivati s onima koji krivotvore povijest i izvrću istinu o napadu na naš grad. Povijest ne možemo promijeniti, ali možemo i moramo stvarati bolju budućnost – rekao je Potrebica i dodao: ‘Vodeći se postulatima slavne Dubrovačke Republike skladom, mjerom, odgovornosti, zaštitom javnog interesa, poniznosti i skromnost nastavit ćemo predano raditi za prosperitet našega grada’.
Nakon videa, kojim je Grad brojnim uzvanicima, među kojima su premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi RH, prikazao najznačajnije projekte koji su završeni ili započeti u protekloj godini, riječ je uzeo gradonačelnik Mato Franković.

-Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti uoči Feste sv. Vlaha kojeg od davnina dubrovački puk vjerno slavi kao svog nebeskog zaštitnika. Na krilima velikog investicijskog zamaha i najvećeg proračuna u povijesti ušli smo i u novu kalendarsku godinu – rekao je Franković dodavši kako Grad, osim što razvoja vlastite projekte, partnerski sudjeluje i u drugim velikim projektima poput Državnog arhiva i studentskog doma.

-U nešto više od godinu dana osigurali smo preko 80 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Puno toga se danas radi nakon dugo vremena. Škola Montovjerna prva je novogradnja u osnovnoškolskoj i obrazovnoj infrastrukturi od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća dok je škola Lapad prva škola koja je za obnovu koristila EU sredstva. Turizmu smo pružili novu priliku da se slobodno razvija na održivim i odgovornim principima. Odredili smo smjer kojim želimo krenuti naprijed stvarajući novu vrijednost čuvajući stoljetni kamen, ali ne gušeći gospodarstvo – istaknuo je gradonačelnik dodavši kako je ova gradska uprava imala hrabrosti napraviti i neke nepopularne poteze.

-Konsolidirali smo gradske tvrtke i učinili ih snažnim nositeljima ulaganja. Vodovod danas nosi niz investicija, širi svoju mrežu tamo gdje je nije bilo. Libertas koristi EU sredstva kako bi osuvremenio svoju flotu, a učvrstio je i narušene odnose s općinama – rekao je Franković dodavši kako se ne žele ignorirati trendovi, ali ne smijemo nikad zaboraviti niti tko smo na što nas obvezuje živo povijesno nasljeđe ovog grada.

-Vođeni viteškom odlučnošću Orlanda, učeći od razboritosti naših predaka odlučni smo nositi se sa svim izazovima i predano raditi na svim obećanjima koje smo dali. Od našeg Parca, simbola dubrovačke tradicije, neovisnosti i slobode učimo o poniznosti i razboritosti, a tražimo providnost i zaštitu. Netko prije nas podigao je ovaj grad i na nama je, a ne na nekome drugome, da o njemu skrbimo s pažnjom i s poštovanjem, onako kako ga sveti Vlaho čuva na dlanu svoje čvrste ruke – rekao je gradonačelnik spomenuvši se i poginulih branitelja koji su svoje živote dali za našu slobodu.

-Kao cijenu slobode nikad nećemo zaboraviti dubrovačke anđele, nevinu djecu koja su položila svoje živote tijekom Domovinskog rata – spomenuo se i poginule djece gradonačelnik, a govor je zaključio riječima:
-Živio sveti Vlaho. Slavimo ga kako i doliči njegovom vjernom puku.

Nakon prigodnih govora župana Nikole Dobroslavića i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Branka Bačića sve je pozdravio i premijer Andrej Plenković.

-Prisjećamo se slavnih vremena dubrovačke povijesti i dugujemo zahvalnost svima koji su utkali svoje živote, znanje i trud u izgradnju ovog jedinstvenog grada, a posebno hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i Dubrovnika. Festa sv. Vlaha nas podsjeća na uspjeh, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovčana kroz povijest. Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi Dubrovnik je kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima. Dubrovačka Republika ima posebnu važnost u hrvatskoj povijesti. Ona je punih 450 godina bila slobodan i neovisan simbol hrvatske samostalnosti. Brojni su dubrovački velikani zadužili Hrvatsku i ovo je prilika da im odamo priznanje – rekao je premijer Plenković dodavši kako je jučer u Kneževom dvoru održana sjednica Vlade, u jednom od najviših spomenika kulture, danas najposjećenijem povijesnom muzeju.

-Dali smo podršku gospodarskom rastu županije i Dubrovnika. Donesene su odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4,5 milijardi kuna. Na prvom su nam mjestu naši građani – rekao je Plenković dodavši kako je ova Vlada predana ravnomjernom razvoju Hrvatske. Spomenuo se i dubrovačkih turističkih rekorda istaknuvši kako razumije potrebu gradonačelnika da turizam bude održiv, uređen i s respektom ovog bisera povijesti i kulture.
Spomenuo se i Pelješkog mosta i projekta Zračne luke Dubrovnik.

-Jednom zauvijek ćemo nakon puna tri stoljeća prekida kopnene povezanosti ponovno spojiti hrvatski jug s ostatkom Hrvatske. No, treba napomenuti kako se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Bez tih bespovratnih 357 milijuna eura takav projekt bilo bi teško realizirati, kao i 160 milijuna eura kojima se sufinancira Zračna luka Dubrovnik – rekao je Plenković spomenuvši se i onih koji nas na političkoj sceni Hrvatske ‘na demagoški i populistički način žele zasuti informacijama o tome da je dobro izaći iz EU’.

-Pitajte ih kako bi oni financirali Pelješki most i obnovili Zračnu luku – rekao je premijer.

-Dubrovnik je kroz povijest uz zagovor i zaštitu sv,. Vaha postigao zavidne uspjehe, a danas neprocjenjivo doprinosi ugledu Hrvatske i svatko od vas u tome ima svoj obol i na tome vam zahvaljujem – rekao je Plenković dodavši kako će Vlada nastaviti partnersku suradnju, uvažavajući sve ono što je bitno za Grad i Županiju.
Najsvečaniji dio današnje sjednice jest dodjela nagrada ovogodišnjim Laureatima. Maestro Đelo Jusić dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, a godišnje nagrade dobili su Luciano Capurso, Daniel Guischard u čije je ime nagradu preuzeo Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci, Dubravko Kovačević, prof. dr. sc. Luko Milić i NK GOŠK Dubrovnik 1919. uz 100. obljetnicu nogometa u Dubrovniku.

U ime maestra Đela Jusića nagradu je preuzeo Đelo Jusić mlađi, koji se u ime svih laureata obratio nazočnima.

-Iznimna mi je čast pripala da se zahvalim u ime svih ovogodišnjih laureata, a posebna čast mi je da se zahvalim u ime oca. Prenosim vam njegove pozdrave. Izuzetno je počašćen ovom nagradom, a ja sam danas najponosniji sin na svijetu – rekao je Jusić.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist