Kultura

FOTO/VIDEO ‘UMJETNICA I GRAD’ Tina Violić izložila slike ‘malih, lijepih trenutaka svakodnevice’

FOTO/VIDEO 'UMJETNICA I GRAD' Tina Violić izložila slike 'malih, lijepih trenutaka svakodnevice'

Akademska slikarica Tina Violić otvorila je ove srijede navečer u foajeru Kazališta Marina Držića svoju izložbu ‘Umjetnica i Grad’. Izložba se sastoji od 15 ulja na platnu iz novog ciklusa te umjetničke instalacije s kazališnim maskama.

Autorica u ovoj izložbi propituje odnos sebe kao umjetnice i Grada, istražuje supostojanje trajnih nepromjenjivih vrijednosti i vizura na koje smo navikli te novih slojeva koji nastaju promjenama u društvu i načinu života. Umjetnica u svojim djelima razmatra koliko osobne navike i svakodnevni itinereri utječu na stvaranje mentalnih mapa Grada te tako nastaju osobne vizure gdje ono što primjećujemo i postoji, naspram onog malo posjećenog dijela Grada koji nestaje u magli osobnih projekcije.

– Tina Violić upriličila je izložbu koja prikazuje motive našeg Grada koji su inspiracija ne samo našim domaćim umjetnicima, nego i onima koji dolaze u naš Grad. Nepresušna inspiracija s kojom ona kao i s ljubavlju prema ovome Gradu odgaja svoju djecu. Oni često sudjeluju u raznim projektima što mi je jako drago – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje koja je i proglasila izložbu otvorenom.

Autorica izložbe Tina Violić istaknula je kako je riječ o novom ciklusu, novoj motivaciji i novim bojama zbog čega se osjeća vedrina u svim slikama.

– To je jedan itinerer, moja svakodnevica, kako počinjemo dan – susrećemo se s jednim golubićem koji nam je postao kao kućni ljubimac. Čim otvorimo prozor, on je u pitaru i čeka da ga nahranimo. Onda prošećemo do Domus Christija posjetiti nonu pa Ulicom od puča prošećemo do Peskarije, sv. Vlaha pa na povratku do Male braće. Tamo nam se jako sviđa oaza mira u klaustru. Malo zastanemo, pođemo povonjat’ ruže. To su ti mali, lijepi trenutci života – kazala je Violić.

Ova izložba nastala je odmah nakon posljednje koju je Violić u studenom prošle godine izložila u Sponzi. Radilo se, naglašava, mahom o njezinim starijim radovima koji nisu do sada bili predstavljeni u Dubrovniku, već u Italiji i po svijetu.

– Zato mi ih je bilo drago konačno predstaviti dubrovačkoj publici, a ova izložba nastala je nekoliko mjeseci nakon te izložbe. Od studenog do sada. Već sada mogu najaviti izložbu u Sponzi u studenom sljedeće godine. Zvat će se ‘Izvan okvira’, a nastala je u spomen na 30 – godišnjicu izbjeglištva. To će biti jako lijepa i dirljiva izložba. Najviše volim slikati uljem na platnu, a kolorit predstavlja ljetne, vesele boje. Na slikama se ogleda ljeto u gradu, pozitivne boje, za dušu – zaključila je Violić.

Izložbi su poseban ugođaj dala i djeca Tine Violić Tom Antonio, Ema Katarina i Ira Lucia koji su izveli pjesmu ‘Sve ptičice iz gore’.

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2021.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović