Kultura

FOTO/VIDEO Simboličnim slaganjem barjaka Libertas završene 71. Igre

FOTO/VIDEO Simboličnim slaganjem barjaka Libertas završene 71. Igre

Gala koncertom Simfonijskog orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića, ispred dubrovačke katedrale u utorak obilježen je kraj još jednog Festivala. Simboličnim slaganjem barjaka Libertas zatvorene su tako 71. Dubrovačke ljetne igre.

Glazbena večer započela je izvedbom Uvertire opere Fidelio, jedine opere koju je napisao Ludwig van Beethoven čija se velika 250. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Nizali su se zatim probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja: prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renata iz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura, pet djela Giuseppea Verdija, autora iznimno melodičnih djela i majstora skladateljske karakterizacije. Još jedan talijanski operni velikan, Giacomo Puccini bio je zastupljen izvedbama Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut. Cavalleria rusticana opera ja Petra Mascagnija, skladatelja čak petnaest opera od kojih je upravo ova daleko najpoznatija i najizvođenija, a festivalska publika je čula Intermezzo.

Nakon, simboličnim slaganjem zastave Libertas, a koju su ponijeli gradski glumci, okončana je još jedna sezona ovog najstarijeg hrvatskog kulturnog festivala. Podsjetimo, isti dan u palači Sponza održala se tradicionalna dodjela Orlanda, nagrade Hrvatske radio televizije kojom se za osobita dramska i glazbena postignuća nagrađuju umjetnici s programa manifestacije. Dobitnik Orlanda na polju drame je Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u gostujućoj predstavi Tko se boji Virginije Woolf Edwarda Albeea u režiji Lenke Udovički te produkciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, dok je ona za glazbenu izvedbu na repertoaru 71.-og Festivala otišla u ruke Petru Obradoviću za njegove skladbe izvedene na koncertima održanim u atriju Kneževa dvora 24. srpnja, 16. kolovoza i 18. kolovoza 2020. godine. Dubrovački simfonijski orkestar nagrađen je Grand Prixijem Orlanda, nagrade koja se dodjeljuje osobama ili organizacijama koje su svojim dugogodišnjim angažmanom pridonijele kvaliteti Festivala.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist