Grad

[FOTO/VIDEO] Crveni baloni u znak podrške ženama koje su preboljele moždani udar

dan crvenih haljina 2024 17

Nešto prije podne, veliki broj žena prođirao je Stradunom u odjeći crvene boje. Zašto? Na taj su način htjele pružiti podršku svim drugim ženama koje su preživjele moždani udar.

Riječ je o događaju koji se događa u sklopu javnozdravstvene kampanje ‘Dan crvenih haljina’, a koja se inače obilježava svakog prvog petka u veljači. Akcijom se želi podići svijest o moždanom udaru kod žena.

S obzirom na to da se ‘Dan crvenih haljina’ ove godine ‘poklapa’ s Kandelorom, ‘pala’ je odluka da se u šetnju Stradunom i puštanje crvenih balona na Jezuitima, točno u podne, ove godine održi dan ranije, odnosno 1. veljače.

Današnjoj akciji su se odazvali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, među ostalim učenici Medicinske škole sa svojim mentorima i nastavnicima, patronažne sestre Doma zdravlja Dubrovnik, sestre iz zdravstvene njege u kući Doma zdravlja Dubrovnik, sestre iz odjela za pružanje palijativnu skrbi iz OB Dubrovnik…

Koordinatorica palijativnog tima Doma zdravlja Dubrovnik Maja Bender istaknula je kako medicinske sestre već petu godinu zaredom organiziraju javnozdravstvenu akciju za podizanje svijesti stanovnika o prevenciji moždanog udara i bolesti krvožilnog sustava.

-Na taj način ih upućujemo na jedan zdravi način života, na posvećivanje više vremena sebi, na redovan odlazak na sistematske preglede… U slučajevima kad osjete od simptoma moždanog udara, sigurno je kako je potrebna prevencija i javljanje liječniku te nastaviti liječenje na neurologiji i drugim odjelima. Znamo da negdje oko tisuću žena godišnje oboli u Hrvatskoj. Dobar dio žena je preživio moždani udar i provode rehabilitaciju te žive s posljedicama moždanog udara. Želimo i njima pomoći te ih podržati na ovakve načine – rekla je.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić priključila se današnjoj akciji.
-Vrlo je važno da se sa svih razina podržavaju javnozdravstvene akcije. Dan svjesnosti o moždanom udaru kod žena prije svega moraju podržati žene i poslati poruku široj javnosti kako je važno voditi računa o svom zdravlju. Svidjelo mi se nešto što sam pročitala. Naime, jedna doktorica neurologinja je rekla da žene često puta sebe zanemaruju u zdravstvenom smislu te više vode računa o članovima obitelji. Neka danas to bude poruka ove naše šetnje u crvenim vestama – da sve žene promisle, ne možda uvijek prvo na sebe, ali neka sebe ne zaboravljaju – dodala je.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist