KulturaUrednički izbor

[FOTO/VIDEO] BALETNA ČAROLIJA Bajkoviti ‘Orašar’ premijerno zaživio na Velikoj sceni našeg teatra

[FOTO/VIDEO] BALETNA ČAROLIJA Bajkoviti 'Orašar' premijerno zaživio na Velikoj sceni našeg teatra

Bajkoviti ‘Orašar’ ove je subote premijerno zaživio na daskama Kazališta Marina Držića. Produkcija predstave ‘Orašar’, istaknuo je ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić, na razini je predpandemijskih predstava. U nju je uključeno pedeset balerina iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Orašar je Mihael Tošić, a kasnije ga mijenja Bojan Beribaka. Bio je ovo, naglasio je Tišljarić, velik izazov jer je ipak riječ o predstavi u kojoj pojedine uloge plešu baletni prvaci, primjerice ulogu Šećerne vile ili pak duet Klare i Orašara. Profesorica Umjetničke škole Alida Vuković naglasila je kako su prilagodili koreografiju i kako su učenici, djeca, ‘potegnuli’ i učinili ogroman posao u pripremanju ove čarolije. Predstava je nastala u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra se s originalnim Hoffmannovim zapletom.

Inače, ‘Orašar i mišji kralj’ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.

– Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca – poručili su iz našeg teatra.

Dodajmo i da se izvedbe ‘Orašara’ nastavljaju i tijekom prosinca. U autorskom timu Paolo Tišljarić zadužen je za režiju, scenografiju, oblikovanje svjetla i izbor glumačkih kostima, dok su za koreografiju zadužene Remus Dimache, Gousel Galioullina, Zrinka Japunčić, Elena Kulagina, Doris Pavleković, Tea Prkačin, Mirna Sporiš i Alida Vuković.

Kostimografkinja za baletne kostime je Renata Sekulović, glazbena korepetitorica Paola Dražić Zekić. Žarko Dragojević autor je video projekcija, glazbe za trailer i zvučnih efekata. Za autorske kostime iz fundisa KMD-a zadužene su Mirjana Zagorec i Tea Bašić Erceg, dok je Anamarija Obradović suradnica scenografa. Pomoćni slikar – izvođač je Pero Mihaljević. Mirna Sporiš izradila je krunu za šećer Vilu. Fotograf je Aljoša Rebolj, Miran Brautović producent je video trailera, a inspicijentica je Ivana Ljepotica.

Dio ove čarobne bajke redom su Ivana Gulin kao Marie/Klara Stahlbaum, a Glorija Šoletić kao Christian Elias Drosselmeier – Drossi, dvorski urar i čarobnjak. Kraljica je Jasna Jukić, a kralj hrvoje Sebastijan. Njihova kći Pirlipat je Angela Bulum, dok je Nika Lasić Miškarica odnosno Mišja kraljica. Njen sin Miškralj je Zdeslav Čotić. Dvorski stronom i anđeo je Mirej Stanić a Branimir Vidć Flika je Cristoph Zacharias Drosselmeier, lutkar. Njegov sin, kasnije Orašar, je Bojan Beribaka. Dvorjani, dadilje, kuharice, glasnogovornici slatkiš-grada su Marija Šegvić i Angela Bulum. ‘Šećer vila’ i duet ‘Klara & Orašar’: Klara Jerinić, Mia Pasqualicchio, Mira Papović i Sara Šarić

Duet ‘Klara & Orašar’: Mihael Tošić

‘Pahuljice’: Mia Gečević, Klara Jerinić, Mia Pasqualicchio, Mira Papović i Paula Stanković

Ostale plesne točke: Učenici baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

 


Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist