Kultura

FOTO/VEČER LIJEPE I POUČNE RIJEČI Predstavljena knjiga ‘Basne’ autorice Maje Đanović

FOTO/VEČER LIJEPE I POUČNE RIJEČI Predstavljena knjiga 'Basne' autorice Maje Đanović

U prepunoj Saloči od zrcala, mahom ispunjenom bivšim učenicima i njihovim mališanima, spisateljica i umirovljena učiteljica razredne nastave Marija Maja Đanović predstavila je svoju osmu po redu knjigu sugestivnog naslova ‘Basne’.

Knjiga izdana u nakladi Društva Slagalice proizvod je autoričine ljubavi prema onim ‘najmanjim’ pokretačima svijeta, a to su djeca i životinje – nepresušna inspiracija svih njenih dosadašnjih proznih dijela.

– Prethodno sam pisala bajke i pripovijetke te pjesme. Budući da volim životinje, kratke sadržaje i priče, sjetila sam se kako bih se mogla okušati u još jednoj književnoj vrsti – basnama. Moja vječna inspiracija su djeca. Da se ponovno rodim, bila bih učiteljica i okupljala bih ih oko sebe. Djeca su uistinu najveće blago – zaključila je Đanović.

– Marijin cilj nije samo nizanje pouka (…), već ih lagano upozorava s onim što ih čeka u životu. Nježno guranje u stvarnost. Kao autorica, za razliku od nekih koji nezasluženo rade s djecom, ovim pokazuje određeno poštovanje prema tim malim bićima koji će jednog dana graditi naš svijet. (…) u njenom svijetu ništa nije isključivo, n bijelo ili crno. Pa nije ni sivo (…), to je daleko od Marijina pričanja. Jer ovdje vladaju boje (zelena, žuta, plava), mirisi (med, kruške, cvijeće) i zvukovi djetinjstva (voda, šuma, dječji smijeh). Zato ovim basnama tako odgovara ekološka poruka (Sunce i pas): Pazite vrijednosti koje vas okružuju, jednom ćete trebati njihovu pažnu. Njena priča prepoznaje oproštaj, prihvaćanje različitosti, priznanje greške (…) – napisala je u Pogovoru knjige recezentica prof. hrv. jezika Maja Milošević.

Knjiga ‘Basne’ opremljena je bogatim ilustracijama koje potpisuje 25-godišnja kreativka Sandra Sekulić.

– Ilustracije su nastale spontano. Čitajući tekst, skicirala sam crteže. Koristim akvarel, volim nježne pastelen boje i mislim da su se dobro uklopile u knjigu – rekla je za DuList mlada umjetnica.

Njen angažman prvenstveno je ostvaren zahvaljujući Društvu Slagalica bez kojeg, tvrdi autorica, ‘Basne’ ne bi ugledale danje svjetlo.

– Suradnja s Marijom Đanović traje već pet godina. Uloga Društva je afirmiranje i promicanje knjige i stripa. Naglasak smo stavili na književnost za djecu i mlade. Dosad imamo 17 izdanja, dvije knjige su trenutno u tiskari i za koji dan će biti gotove. Godišnje ‘izbacujemo’ četiri do pet naslova, a vjerojatno bi to bilo više kad bismo imali više sredstava – poručila je tajnica Društva Renata Zlatković.

Predstavljanje knjige uprličeno je uz  popratni program u kojem su svoje umijeće pjevanja, sviranja i recitacije na oduševljenje prisutnih demonstrirali maleni članovi Dječjeg zbora Dubrovnik pod vodstvom prof. Sanje Dražić, Gudački kvartet UŠ Luka Sorkočević i učenici OŠ Marin Držić.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist