Aktualno

FOTO U nedjelju blagoslov obnovljene crkve u Stravči

crkva stravca

Uoči blagdana Velike Gospe, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, blagoslovit će obnovljenu crkvu sv. Jurja u Stravči na zahvalnom euharistijskom slavlju u nedjelju, 14. kolovoza s početkom u u 19 sati.

Crkva u Stravči bila je u dosta lošem stanju i na njoj nije izveden nikakav zahvat od 1984. godine. Problem je bio loš krov, zidovi, narušena statika crkve, pucanje crkve po pola, oštećenje zvonika, velika količina vlage u crkvi i oštećenje nekih konstruktivnih dijelova. Kako je crkvena građevina vapila za obnovom, još 2012. godine mons. Ivan Šimić, koji je tada upravljao župom Stravča, osnovao je unutar župe odbor za obnovu crkve. Sa sredstvima koje je donirala Općina Konavle i s novcem iz župne blagajne obnovljen je krov na apsidi i preslica zvonika. Radovi su se nastavili za sljedećeg župnika don Mata Karamatića.

Godine 2014. upravu nad župom preuzeo je fra Mario Škrtić, koji je nastavio suradnju s odborom za obnovu. Radovi su započeli odmah nakon Bijele nedjelje 2015. godine te su obnovljeni i učvršćeni krov, strop, zidovi.  Nacrte i projektnu dokumenaciju izradio je ing. građ. Pero Miljas, koji je ujedno kao nadzor pratio sve radove.

Postavljeni su novi kameni kanali za prikupljanje oborinskih voda. Tada se moglo pristupiti izradi nove krovne konstrukcije i krovopokrivačko-limarskim radovima. Radove je izvodila trtka „Paschal“ iz Lovorna.

Napravljen je novi polukružni svod nad lađom crkve od gips ploča koji je zamijenio stari strop od lamperije. Gipsani svod i monumentalnu, ukrasnu borduru na prijelomu zida i svoda izvela je tvrtka „Komont“. Postavljena nova LED rasvjeta koja osvijetljuje svod. Svi unutarnji zidovi su očišćeni od stare boje, impregnirani i nanovo obojeni.

Ti radovi su riješili vlagu s krova, ali vlaga je i dalje prodirala kroz zidove. Sa sjeverne i istočne strane skinuta je žbuka stara preko 140 godina, koja je ispucala i propuštala vodu za vrijeme kiše. Na južnoj i zapadnoj strani je prethodno skinuta žbuka, ali kameni zid nije nikad ispravno dubinski fugiran. Fuge su ispucale i odlomile se, te je u zid ulazila određena količina vode. Stare fuge su oštemane i proširene. Svi zidovi su ispjeskareni da se detaljno očisti kamen. Promijenjeno je preko 300 kamena u zidu koji su bili oštećeni i ispucali. Nakon tih pripremnih radova koji su trajali oko mjesec i pol moglo se pristupiti fugiranju zidova. Radove je izvodio građevinski obrt „Trtoman“.

Obnovljen je portal ispred glavnih vrata u crkvu, koji je zbog pucanja crkve izgubio oblik. Cijeli portal je rastavljen, ugrađeni su potpuno novi kapiteli, isklesani prema starim oštećnim kapitelima, sanirani su oštećeni kameni elementi luka, te je sve nanovo sastavljeno. Uz to su sanirani kameni okviri prozora i promijenjene kamene igle oko prozora sakristije. Zidovi i svi kameni elementi su impregnirani vodoodbojnim sredstvom. Napokon je župna crkva u Stravči dobila oblik, sjaj i ljepotu kakvu je imala 1872. godine kad je ponovno sagrađena.

Svi izvedeni radovi vrijedni su preko milijun kuna, ali zbog velike susretljivosti svih izvođača radova (svi su bili Konavljani), pomoći dobrih ljudi koji su nam iskazali svoju dobrotu, radovi su izvedeni za upola manje novca. Novčana sredstva je većinom osigurala Dubrovačka biskupija, bilo je nekoliko donacija i jedan dio su prikupili mještani.

-Važno je napomenuti kako se velik dio radova odradio putem radnih akcija u kojima su sudjelovali mještani – kazao je župnik Škrtić.

-Stanovnici Konavoskih brda su iskazali veliku spremnost, požrtvovnost i zainteresiranost za svoju župnu crkvu u kojoj se svake nedjelje okupljaju. Bez toga ova obnova ne bi bila moguća, odnosno bila bi dvostruko skuplja. Župna crkva na Konavoskim brdima nalazi se uz granicu i kroz povijest ona je bila simbol otpora, domoljublja, tradicije i opstojnosti stanovnika Konavoskih brda. Neizmjerno smo zahvalni Božjoj providnosti koja nam je omogućila i vodila ovu obnovu. Zahvaljujemo Dubrovačkoj biskupiji, svim donatorima, izvođačima radova i svim ljudima koji su nam pomogli da naša župna crkva u Stravči dobije ovaj veličanstveni izgled, koji njena vrijednost zaslužuje.

Za 2016. godinu planirana je sanacija temelja, drenaža, postavljanje gromobrana i popločavanje prostora oko crkve kamenom i uređenje okoliša crkve. Nadamo se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva, kako bismo sve planirane radove priveli kraju.

Tekst i foto: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist