Kultura

FOTO/TEMPERAMENTNI I SLOBODNI Perakovi brodovi uplovili u Galeriju Dulčić Masle Pulitika

FOTO/TEMPERAMENTNI I SLOBODNI Perakovi brodovi uplovili u Galeriju Dulčić Masle Pulitika

U četvrtak u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba dubrovačkog umjetnika Ivana Peraka pod nazivom ‘Brodovi’.

Ciklusom ‘Brodovi’ Perak je nastavio svoje istraživanje metijera, slikane teksture i optičkih senzacija koje uzrokuju točkasti nanosi boje. Ostavši u mediju slike i naizgled jasnom sižeu, autor razgrađuje slikanu formu i dokida figuraciju pa se samo leksičkom sugestijom stvara promatrani motiv, a zapravo je riječ o slojevitim nanosima boje visokih intenziteta i pikturalne vrijednosti čije komponiranje u veće cjeline predominantno nosi ideju apstrakcije. Kao takve, njegove su slike poligoni eksperimenata bojom koji i danas, na početku 21. stoljeća, rezultiraju autentičnim likovnim djelima oslobođenima uobičajenih komparativnih pristupa u odnosu prema dubrovačkoj kolorističkoj tradiciji.

Kustos izložbe, Marin Ivanović, u izložbenom je katalogu između ostaloga zapisao: ‘Motivski definirane kao brodski pramci, slike iz ciklusa Brodovi u najljepšem smislu zbrajaju sva obilježja slikarova zadatka, od rješavanja tehnološko-metodskih problema slike kao medija, preko formalno-stilskih borbi s povijesnošću i materijalizacijom ideja do emocionalno-značenjskih odrednica kojima u umjetnosti pripada uloga teorijskih struktura za šire društveno razmatranje.’

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 28. travnja 2019.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist