Grad

[FOTO] SVEČANO URUČENJE NAGRADE DPDS-U Mihajlović: Moram priznati da i meni srce brzo kuca

europa nostra 15

U okviru središnje proslave Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku, ovog jutra, na sam dan uvrštenja Starog grada Dubrovnika na UNESCO-ov Reprezentativni popis svjetske baštine prije 45 godina, održao se Dan otvorenih vrata dubrovačkih baštinskih institucija.

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru bio je zatvoren od 9 do 13:30 sati zbog svečanog uručenja plakete organizacije Europa Nostra ‘Šampioni baštine’ Društvu prijatelja dubrovačke starine. Za vrijeme uručenja plakete, prisutnima  su se obratili gradonačelnik Mato Franković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, generalnu tajnicu Europe Nostre Snešku Mihajlović i predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Vedrana Kosovića.

-1979. na ovaj dan dogodio se upis Dubrovnika na UNESCO-ov Reprezentativni popis svjetske baštine. Poslije toga je došao veliki potres koji je napravio veliku štetu. Tu je formiran Zavod za obnovu spomeničke baštine grada Dubrovnika i od tada, u suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine, skrbi o obnovi Grada. Nakon toga je došao rat i ponovno su Zavod i Društvo bili tu. Važno je istaknuti kako je UNESCO poslao svoju prvu promatračku misiju ikad u ratnu zonu. Kolin Kajzer i Bruno Karnez su 6. prosinca, tijekom najvećeg razaranja, došli i napravili zapise o svemu što se događalo. Ti zapisi bili su temelj svega. Grad smo naslijedili u dobrom izdanju i na nama je da ga predamo budućim generacijama istog, ako ne i boljeg – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković te dodao: Od svog osnutka Društvo pokazuje kako djeluje jedan istinski ciljni pokret kojim svojim neumornim radom čuva baštinu našeg Grada. Njihov rad i aganžman izuzetan su primjer posvećenosti koja nadahnjuje i motivira sve nas. Ne samo kao građane, već i kao čuvare kulturnog identiteta.

-Čestitam Gradu na obilježavanju ove obljetnice. Smatram da je Dubrovnik grad koji, nažalost zbog katastrofa koje su ga susrele, može i zna obnavljati i održivo upravljati kulturnom baštinom. I to je jedna poruka koja se šalje drugim gradovima. Ono što je specifično za ovaj grad jest da su uvijek, uz institucije angažirani i građani. I to je temelj jer građani osjećaju tu baštinu – kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

-Veliko mi je zadovoljstvo biti danas u Dubrovniku i svjedočiti ovom događaju. Čini nam se da nismo mogli pronaći ništa vrjednije nego da ove godine uručimo Društvu jednu od najviših europskih nagrada za kulturnu baštinu. Moram priznati da i meni srce brzo kuca što je ove godine pobjednik Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine. Vaše Društvo predstavlja jedan veličanstveni rad – zaključila je generalna tajnica Europe Nostre Sneška Mihajlović.

Banner 300x250 DU 1

Foto: Ivan Pozniak 

 

 

Pročitajte još

SADNJA U STUDENOM Drvoredi u Lapadu i Gružu iduće ljeto!

Dulist

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist