Aktualno

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

izlozba kovanica

Na Gundulićevoj poljani ovog ponedjeljka svečano je otvoren izložbeni prostor Društva prijatelja dubrovačke starine. U novom prostoru kroz izložbu ‘Novac Dubrovačke Republike‘ predstavljena je iznimna zbirka kovanica koja tumači bogatu povijest Dubrovačke Republike.

Na svečanom otvorenju obratili su se predsjednik Društva Vedran Kosović kao i dugogodišnji član, bivši tajnik i predsjednik Društva Niko Kapetanić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te predstavnica Županije Žaklina Marević. Za prigodni program pobrinuli su se klapa Kaše te glumac Goran Grgić koji je izveo kratki ulomak iz predstave Skup.

‘Novac Dubrovačke Republike‘ predstavlja značajnu zbriku koja, kako ističu iz DPDS-a, pripada samom vrhu numizmatičkih događaja u novije vrijeme. Izloženo je tristo kovanica, probranih iz zbirke dubrovačkog novca Marka Šarinića, jednog od najvećih hrvatskih kolekcionara. Kronološki prikaz izložbe prati razvoj novčanih vrsta, na početku s najranijom i najmanjom vrstom, bakrenim mincama, do srebrnih dinara i ostalih novčanih vrsta. Postav izložbe predstavio je numizmatičar Marko Šarinić.

Dio atmosfere sa svečanog otvorenja donosimo u fotogaleriji.

 

Foto Ivan Pozniak

Pročitajte još

[VIDEO] VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU: ‘Zakon o proračunu izgleda kao da je iz srednjeg vijeka’

Dulist

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist