Kultura

[FOTO] Šetnja kroz dubrovačku povijest preko – krovova!

Svi oni koji su se ovog petka uvečer ‘našli’ u Lazaretima mogli su prošetati kroz povijest Dubrovnika na jedan sasvim neobičan način – preko krovova!

Naime, projekt RE DU TILE – Dubrovački krovovi bavi se povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu, a izložba, večeras otvorena u trećoj i četvrtoj lađi Lazareta pod nazivom ‘Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost’ prikazuje povijest razvoja kupe kanalice kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih imbrexa i tegula, potom povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice, klasifikaciju njenih različitih tipova te aktualnu fotodokumentaciju krovova sjeverne strane Grada.
Izložba će ostati otvorena do 2. svibnja, a jedan sasvim poseban segment predstavljaju prikupljene fotografije krovova koje su kroz projekt dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-tih do potresa 1979. godine. Više o tome potražite ovdje.

Autorice izložbe su Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović.

Izložba je nastala u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, DPDS, UPUK ‘Baština’, Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka.

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Caboga Stiftung i Studentski zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

Završna izložba maturanata slikarskog odjela Umjetničke škole ovog petka u Galeriji mladih

Dulist

Subotu provedite u Umjetničkoj galeriji!

Dulist

U Sarajevu održana promocija knjige u čast Balda Bogišića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija