Aktualno

FOTO “Riva upila naftu u Pomeni”

Povodom ekološkog incidenta koji se u noći sa subote na nedjelju dogodio u Nacionalnom parku Mljet, kada se iz kotlovnice Hotela Odisej u more izlilo lož ulje, javili su nam se stanovnici Pomene Grozdan i Ivo Stražičić.

Oni u svom dopisu medijima, u cilju "prikazivanja osnovnih činjenica", kažu kako Policija nakon incidenta nije uopće izišla na uviđaj, dok je Lučka kapetanija iz Sobre na uviđaju bila u nedjelju ujutro.

– Poslije podne je došla vodovodna inspektorica iz Dubrovnika, inspektorica zaštite okoliša i tri radnika CIANA na brodu Danče. Radnici hotela u nedjelju su negirali činjenicu pojave nafte u moru i ribnjacima te njih kao uzročnika. Isteklo je sedam do osam tisuća litara nafte. Ribe škrpine, rakovi jastozi su uginuli tj. onečišćeni su kod vađenja te nisu za upotrebu – kažu Stražičići.

– Došli su djelatnici NP „Mljet“, nadzornici i ravnatelj sa zaštitnim plutačama i posebnim materijalom za upijanje nafte sa površine mora. Jedini su reagirali primjereno usprkos nemogućnosti da bitno utječu na štetna djelovanja. Djelovanje Lučke uprave kao i hotela nažalost nije u skladu sa zaštitarskim djelovanjem NP „Mljet“ – govore Stražičići te ističu kako ih nitko od službenih osoba nije kontaktirao niti posebno njihove ribnjake obuhvatio nalazom.

– Ignoriranje našeg direktnog i indirektnog stradanja očituje se umanjivanjem incidenta-katastrofe te njegovim zataškavanjem. Direktorica hotela se ponašala ignorantski, sa podcjenjivanjem negirajući stvarnu štetu te je umanjivala. Napominjem, taj se razgovor desio na aperitiv baru u slučajnom susretu. Primjer: „kad ti riba krepa donesi je i ja ću je platiti. Te posebno – „ribi nije ništa jer je na dnu a nafta je na vrhu!!!“ – stoji u priopćenju.

Stražičići tvrde kako su se u ponedjeljak sakupljale krpe koje upijaju naftu a u utorak ih nitko nije skupljao niti itko bačvama prilazi. Javnost uopće nije upoznata sa najnovijim ekološkim incidentom u Nacionalnom parku „Mljet“ i sve će prekriti šutnja, kao i mnogobrojne incidente prošlih godina. Od svega nije izvučena pozitivna reakcija.

– Obavijestili smo svog odvjetnika o navedenom te smo snimili fotoaparatom stanje u cijeloj luci. Ugroženo nam je poslovanje i prihod, a posebno s obzirom na šest za sada zaposlenih djelatnika. Sve odgovorne ustanove svojim ponašanjem umanjuju, ignoriraju, prešućuju te zataškavaju težak incident. Atrakcija prodaje žive ribe i jastoga u bazenu je naš osnovni dio prometa uz terasu na glavnoj cesti. Nesnosni smrad se širi i sve će biti teže s dolaskom toplijih dana – tvrdi se u priopćenju.

– Na jednom dubrovačkom portalu objavljena je kratka crtica čiji činjenični dio potpuno stoji, ali se u tekstu članka ignorira, umanjuje, minimalizira težak incident. Inspekcijski nalazi su napravljeni nestručno, a težak incident umanjen. Činjenično stanje je utvrđeno krivo, tj. uopće se temeljni podaci nisu zapisali. Količina nafte koja je istekla je umanjena, a posebno činjenicom da je zapisano kako je ostalo dvije tisuće litara nafte u rezervoaru, a ostalo je samo petsto litara. U utorak u 15 sati izvršen je utovar nove nafte – cijela cisterna – ističu Grozdan i Ivo Stražičić.

– U krugu od 10 metara u hotelu „Odisej“ nalazi se, osim rezervoara nafte , po 36 velikih boca plina od 30 kilograma te stari, ekološki neodgovarajući, nesigurni agregat koji vibracijom, bukom škodi te zagađuje dimnim zavjesama okolinu i ugrožava kako zgradu i goste hotela, okolne zgrade, luku i sam NP „Mljet“. Sigurnosna procjena je neutvrđena ili lažno konstatirana čak i po pitanju protupožarne zaštite – navode u svom priopćenju Stražičići.

– Upozoravali smo hotel jer smo dva i pola metra od hotela, ali smo ignorirani decenijama. Hotel nema stalno zaposlene stručne osobe kao ni opremu propisanu za sigurno, ekološki ispravno djelovanje. Djelatnik koji je radio na poslovima zaštite na radu dobio je otkaz. Zataškavanje nezakonitog zaštitarskog ponašanja bitnih turističkih subjekata radi se već decenijama, a posebno jer se radi o Nacionalnom parku „Mljet“ – kažu Grozdan i Ivo Stražičić.

Posebno ističu kako je cisterna od četristo litara ispumpala naftu iz njihovih ribnjaka uz djelatnike NP“Mljet“, CIAN pjenom ribnjake špricao te se baš na ribnjacima vidio razmjer teškog ekološkog incidenta. Dokaz tome su fotografije, kao i radnici te dokumentacija NP „Mljet“.

– Tragedija se ogleda u tome što je cijela riva „upila“ naftu koja će mjesecima curiti u more i naše ribnjake! Nemoguće je sjediti na terasi uz takav smrad! Tražimo provjeru zapisnički konstatiranog stanja kao i postupanja odgovornih ustanova, osoba svih sudionika nadležnih za djelovanje – stoji u priopćenju Grozdana i Iva Stražičića.

Pročitajte još

Trodnevlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku

Dulist

Hrvatska se predstavlja na sajmu u New Yorku

Dulist

Napustio nas je vrijedan, jedinstven čovjek – Đuro Capor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija