Aktualno

FOTO Rak debelog crijeva najviše prijeti starijima od 50 godina, no obolijevaju i mlade osobe

FOTO Rak debelog crijeva najviše prijeti starijima od 50 godina, no obolijevaju i mlade osobe

Ožujak je mjesec posvećen svjesnosti o raku debeloga crijeva, a tim povodom je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao javnozdravstvenu akciju u Gružu pokraj parka Luja Šoletića. Svi zainteresirani mogli su saznati detalje o prevenciji i ranom otkrivanju raka debeloga crijeva.

Rak debeloga crijeva je treće najučestalije sijelo raka kod muškaraca i kod žena, od kojih boluju osobe širom svijeta pa tako i naše Hrvatske. To je sijelo raka koje ima najbolje ishode kada se rano otkrije, a jedna od najjednostavnijih dijagnostičkih pretraga koja se koristi jest testiranje stolice na oku nevidljivu krv.

– U tijeku je naš peti ciklus Nacionalnog programa kojeg je naša Republika Hrvatska pokrenula u 2008. godini, s ciljem da obuhvati sve osobe, oba spola u dobi od 50 do 74 godine pozivima i slanjem testova na kućne adrese. Osobe u razdoblju od tri dana mogu napraviti testiranje u intimi svoga doma, a osobe koje budu pozitivne, dobiju obavijest i kontaktiraju se njihovi obiteljski liječnici, nakon čega ih se pripremi na sljedeći korak, što je kolonoskopski pregled u Općoj bolnici Dubrovnik – istaknula je dr. med. Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva.

Liječnica Mašanović naglašava kako rak debeloga crijeva ima neke rizične čimbenike, a njihovo prisustvo ne znači da će osoba razviti taj rak, nego da samo postoji velika vjerojatnost da, ukoliko ne promijeni rizične čimbenike, da će možda razviti promjenu. Svaka osoba u dobi od 50 godina, ima pet posto rizika da će oboljeti od ovoga sijela raka, a dva i pol posto da će od ovoga raka i umrijeti. Prije nego se rak pojavi sa simptomima, rak nema rane simptome bolesti.

– Već 15 godina smo u provedbi u nacionalnom programu, rak se obično otkriva u starijoj populaciji. Postoje i obiteljski liječnici koji svoje pacijente pregledavaju i usmjeravaju jer se svi karcinomi debeloga crijeva ne otkrivaju kroz nacionalni program. Karcinom posljednjih godina ulazi i u populaciju ispod 50 godina i kod mlađih, tako da imamo slučajeva da osobe preminu od tog raka – naglasila je Mašanović, navodeći dalje kako se nada će ovom početnom akcijom osvijestiti građane i potaknuti ih da se odazovu na nacionalni program.

Besplatni broj telefona u Zavodu za javno zdravstvo je 0800 345 066, tako da svi zainteresirani mogu nazvati i raspitati se o ovoj bolesti.

– Na današnjem postavljenom štandu možemo odmah uručiti osobama testove i provjeriti u pozivnoj bazi jesu li se odazivali, ali i dati im dodatne upute na koji način napraviti test – zaključila je dr. med. Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva i voditeljica Odjela za socijalnu medicinu u Službi za promicanje zdravlja.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist