Aktualno

FOTO Rak debelog crijeva najviše prijeti starijima od 50 godina, no obolijevaju i mlade osobe

Mjesec svjesnosti rizika raka debelog crijeva 1

Ožujak je mjesec posvećen svjesnosti o raku debeloga crijeva, a tim povodom je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao javnozdravstvenu akciju u Gružu pokraj parka Luja Šoletića. Svi zainteresirani mogli su saznati detalje o prevenciji i ranom otkrivanju raka debeloga crijeva.

Rak debeloga crijeva je treće najučestalije sijelo raka kod muškaraca i kod žena, od kojih boluju osobe širom svijeta pa tako i naše Hrvatske. To je sijelo raka koje ima najbolje ishode kada se rano otkrije, a jedna od najjednostavnijih dijagnostičkih pretraga koja se koristi jest testiranje stolice na oku nevidljivu krv.

– U tijeku je naš peti ciklus Nacionalnog programa kojeg je naša Republika Hrvatska pokrenula u 2008. godini, s ciljem da obuhvati sve osobe, oba spola u dobi od 50 do 74 godine pozivima i slanjem testova na kućne adrese. Osobe u razdoblju od tri dana mogu napraviti testiranje u intimi svoga doma, a osobe koje budu pozitivne, dobiju obavijest i kontaktiraju se njihovi obiteljski liječnici, nakon čega ih se pripremi na sljedeći korak, što je kolonoskopski pregled u Općoj bolnici Dubrovnik – istaknula je dr. med. Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva.

Liječnica Mašanović naglašava kako rak debeloga crijeva ima neke rizične čimbenike, a njihovo prisustvo ne znači da će osoba razviti taj rak, nego da samo postoji velika vjerojatnost da, ukoliko ne promijeni rizične čimbenike, da će možda razviti promjenu. Svaka osoba u dobi od 50 godina, ima pet posto rizika da će oboljeti od ovoga sijela raka, a dva i pol posto da će od ovoga raka i umrijeti. Prije nego se rak pojavi sa simptomima, rak nema rane simptome bolesti.

– Već 15 godina smo u provedbi u nacionalnom programu, rak se obično otkriva u starijoj populaciji. Postoje i obiteljski liječnici koji svoje pacijente pregledavaju i usmjeravaju jer se svi karcinomi debeloga crijeva ne otkrivaju kroz nacionalni program. Karcinom posljednjih godina ulazi i u populaciju ispod 50 godina i kod mlađih, tako da imamo slučajeva da osobe preminu od tog raka – naglasila je Mašanović, navodeći dalje kako se nada će ovom početnom akcijom osvijestiti građane i potaknuti ih da se odazovu na nacionalni program.

Besplatni broj telefona u Zavodu za javno zdravstvo je 0800 345 066, tako da svi zainteresirani mogu nazvati i raspitati se o ovoj bolesti.

– Na današnjem postavljenom štandu možemo odmah uručiti osobama testove i provjeriti u pozivnoj bazi jesu li se odazivali, ali i dati im dodatne upute na koji način napraviti test – zaključila je dr. med. Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva i voditeljica Odjela za socijalnu medicinu u Službi za promicanje zdravlja.

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist